Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Kan man äta bären i skogen? Måste alla hallon kokas? Hur odlas jordgubbarna?
Tor 18 jun 2015 kl 10:03
Vågar man äta bären i skogen? Och finns det några djupfrysta hallon som inte behöver kokas? Och hur är det med de färska hallonen? Meny serverar svaren. Och besöker också svenska jordgubbsodlingar, där... man odlar i balkonglådor och på hyllor.

Att plocka bär och att äta färska bär är en del av den svenska folksjälen.

Men det är inte förrän något är hotat som man inser att man tagit det för givet. Som att gå ut i skogen och plocka bär. Eller som att äta djupfrysta bär utan att koka dom.

Det var för några år sen som larmet gick om dvärgbandmasken i bär och svamp som man plockat i skogen.

Och det var bara några veckor sen som larmet gick om djupfrysta hallon som var smittade och människor till och med dog av att ha ätit dem.

Hur farligt är det att plocka bär i skogen ? Är det slut med att äta råa bär nu?

Meny försöker fånga bärsjälen, det där att gå ut i skogen och se vad man kan hitta. Och Kennet Lundin, parasitolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, förklarar hur dvärgbandmasken fungerar, och att hotet är överdrivet.

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, förklarar varför det är problem med djupfrysta hallon, och varför det går utmärkt att äta nordiska hallon.

Och så besöker Meny två svenska jordgubbsodlingar, för det är ju ändå midsommarveckan.

Hur odlas jordgubbarna egentligen? Två småländska odlare, Bitte Wilson och Sören Rudenstam, och Magnus Engstedt, trädgårdsrådgivare på Länstyrelsen i Jönköping, förklarar allt.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny

I juletid för matintresserade. Vi tipsar om julklappar och julmat.

Om pepparrot och wasabi, smakjämförelse, och hur kan man få sälja wasabipaste som mest är pepparrot?

Smörkris, vikingasmör och pyttemejeriet Tor 30 nov kl 10:03(30 min)

Smörkris i Frankrike, vikingarnas betydelse i smörets historia och vi gör smör i 24 kvadratmeter stort mejeri.

Tarmbakterierna, maten och du Tor 23 nov kl 10:03(30 min)

Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

Säsongens bästa gurka heter – pumpa! Tor 16 nov kl 10:03(30 min)

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".