Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Christoffer letar mörk materia
Tor 18 jun 2015 kl 12:10
Nu kör den stora partikelacceleratorn LHC i Cern för full maskin igen efter att ha uppgraderats. I sommar ska en svensk teori testas som kan förklara ett av universums stora mysterier: Mörk materia.

Vi har en teoretisk modell för att beskriva naturens mest fundamentala beståndsdelar, den så kallade standardmodellen. Men standardmodellen kan inte förklara till exempel mörk materia, som vi vet finns i universum.

– Inom modern forskning idag så står vi inför väldigt stora frågor, men också inför väldigt stora paradoxer, säger Christoffer Petersson som är doktor i teoretisk partikelfysik vid Chalmers i Göteborg.

Teoretiker som Christoffer Petersson försöker därför ta fram mer omfattande modeller, som sedan kan testas i LHC, large hadron collider. En av dem som utför de här experimenten är partikelfysikern Elin Bergeås Kuutmann, biträdande universitetslektor i högenergifysik vid Uppsala universitet.

Hon säger att den enorma partikelacceleratorn LHC nu kan nå nästan dubbelt så höga energier som tidigare, vilket ökar chanserna att hitta något som stödjer någon av de nya modellerna. Hon är entusiastisk inför de nya möjligheterna.

– Upptäckten av något som tydligt är ett avsteg från standardmodellen skulle vara helt fantastiskt, säger Elin Bergeås Kuutmann.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".