Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Christoffer letar mörk materia
Tor 18 jun 2015 kl 12:10
Nu kör den stora partikelacceleratorn LHC i Cern för full maskin igen efter att ha uppgraderats. I sommar ska en svensk teori testas som kan förklara ett av universums stora mysterier: Mörk materia.

Vi har en teoretisk modell för att beskriva naturens mest fundamentala beståndsdelar, den så kallade standardmodellen. Men standardmodellen kan inte förklara till exempel mörk materia, som vi vet finns i universum.

– Inom modern forskning idag så står vi inför väldigt stora frågor, men också inför väldigt stora paradoxer, säger Christoffer Petersson som är doktor i teoretisk partikelfysik vid Chalmers i Göteborg.

Teoretiker som Christoffer Petersson försöker därför ta fram mer omfattande modeller, som sedan kan testas i LHC, large hadron collider. En av dem som utför de här experimenten är partikelfysikern Elin Bergeås Kuutmann, biträdande universitetslektor i högenergifysik vid Uppsala universitet.

Hon säger att den enorma partikelacceleratorn LHC nu kan nå nästan dubbelt så höga energier som tidigare, vilket ökar chanserna att hitta något som stödjer någon av de nya modellerna. Hon är entusiastisk inför de nya möjligheterna.

– Upptäckten av något som tydligt är ett avsteg från standardmodellen skulle vara helt fantastiskt, säger Elin Bergeås Kuutmann.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 19 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 18 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Mån 17 jul kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".