Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Nu rivs Kiruna
Mån 15 jun 2015 kl 11:03
Det är som att gå på en begravning säger ett par som ser sitt första hem i Kiruna jämnas med marken. Sveriges största stadsflytt har startat och för många orsakar den stor sorg.

Sprickorna kryper allt närmare bebyggelsen i Kiruna och nu har rivningarna i bostadsområdet Ullspiran påbörjats.

Här fick Eva och Carl-Johan Mäki sin första lägenhet och sina barn. De tycker det är sorgligt att se det som sker nu.­

- Det kändes vemodigt att se vårt hem jämnas med marken, säger Alli och Sven Finnholm som flyttade in när området byggdes 1969. Där blev de kvar i 42 år.

De röda tegelhusen är tömda och ingärdade med stängsel. I bakgrunden syns Kirunavaara, en av de största malmgruvorna i världen och orsaken till att staden måste flyttas drygt tre kilometer österut.   
­­

Programmet är gjort av Cecilia Mora

  

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Jävla politiker!!! Mån 06 nov kl 11:04(29 min)

Hur mycket hat och hot skall en politiker tåla? För Erik Lövgren, regionråd i Västernorrland, blev det råa samtalsklimatet kring nedläggningen av BB i Sollefteå det som fick bägaren att rinna över.

Jag sökte kontakt med min döda pappa Tis 31 okt kl 11:04(28 min)

Nataschas pappa dog när hon var åtta år och allt sedan dess har hon saknat honom. När hon sen i vuxen ålder fick kontakt med ett medium förändrades allt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".