Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Barnmorskor i Mozambique blir kirurger
Mån 15 jun 2015 kl 12:10
Mozambique är enda landet i världen som utbildar barnmorskor i kirurgi för att kunna utföra kejsarsnitt. De placeras på små hälsokliniker på landsbygden och räddar livet på både kvinnor och barn.

De redan erfarna barnmorskorna handplockas och får sedan 3-4 års specialistutbildning där teori varvas med praktik. Under utbildningen får barnmorskorna praktisera på mindre hälsokliniker på landsbygden. Tanken är sedan att de ska placeras ut på hälsocentralerna efter sin utbildning.

Natalia Chilaule, Tuaifa Momade och Emilia Cumbane i Maputo är tre av de barnmorskor som utbildats att utföra bukoperationer som kejsarsnitt. Det finns i dag nära 70 kirurgutbildade barnmorskor i Mozambique och de utgör ett stort stöd på hälsokliniker och sjukhus runt om i landet.

I början var framför allt läkarna kritiska till de kirurgutbildade barnmorskorna. De lät dem titta på men de fick inte själva operera under sin praktik. Det berättar klinikföreståndaren Lucia Tembre vid Mavalanesjukhuset i Maputo.

Doktor Caetano Pereira leder utbildningen av barnmorskor i kirurgi. Han är nu klar med en utvärdering av resultatet av deras arbete. Utvärderingen sker i samarbete med den svenske professorn emeritus i internationell hälsa vid KI, Staffan Bergström, och han är nöjd med resultatet.

Lyssnartips: "Icke-läkare" räddar livet på afrikanska barnaföderskor

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".