Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Människan och den andra maskinåldern
Tis 16 jun 2015 kl 13:20
Inom 20 år beräknas vartannat jobb i Sverige kunna utföras av en maskin. Det handlar om allt ifrån redovisningskonsluter och kassapersonalen i mataffären till fotomodeller som kommer att kunna ersättas... med hjälp av en dator. Frågan är: Gör maskinerna oss arbetslösa - eller, befriar de oss från arbete? I ekonomerna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfees "Den andra maskinåldern" undersöks just det där tomrummet som uppstår när maskiner tar ännu en syssla och ännu ett arbete från oss människor. Vad ska vi då göra med det nya utrymmet? Fri tid eller sysslolöshet? Och vad händer med ett samhälle där vissa grupper inte längre tycks behövas? Och vilken roll får då arbetet? "Vi står inför en stor omvärdering av arbetslivet" konstaterar Kulturredaktionens Katarina Wikars i sin essä.
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".