Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Att klippa och klistra med genkniven
Tor 25 jun 2015 kl 12:09
Runt om i Sverige och världen används nu den målsökande gentekniska kniv som upptäcktes i Umeå för två och ett halvt år sedan. Kniven heter CRISPR/Cas9. Ett av alla labb där den används är mikrobiologiska... institutionen i Uppsala. Vad som händer vid en genförändring kan liknas vid baket av en semla – men i provrör! Programmet sändes första gången den 27 februari 2015.

Det var bakteriologiprofessorn Emmanuelle Charpentier som upptäckte CRISPR/Cas9 när hon bara ville förstå hur en vanlig bakterie fungerade. Tillsammans med Jennifer Doudna i Kalifornien kunde hon sedan skapa den kniv som lätt tycks kunna genförändra vilka organismer som helst.

Den målsökande kniven skär i cellen på exakt rätt ställe, och forskarna kan sätta in den nya gen som önskas. Det har testats i försöksdjur som forskare ofta använder som bananflugor, zebrafiskar och möss. Den fungerar även bra i djurmodeller för mänskliga sjukdomar, främst lever- och blodsjukdomar som cystisk fibros.

I Uppsala hoppas studenten Viktor Törnblom kunna förändra en tarmparasit, Giardia, som ofta drabbar människor i fattiga länder. Doktoranden Lina Amlinger vill förstå ännu mer kring hur bakteriernas eget immunförsvar, CRISPR, fungerar. Forskaren Magnus Lundgren menar att tekniken med CRISPR/Cas9 nästan kan ha oändliga möjligheter. Men även om forskarna jublar över det nya mycket enklare sättet att göra genförändringar, så är inte allting perfekt ännu.

Medicinreporter Annika Östman har följt med in i labbet för att se hur vardagen ser ut med CRISPR/Cas9.

Programmet sändes första gången den 27 februari 2015

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".