Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Kritik mot mediers mordbevakning och buffelbondes kamp för upprättelse
Lör 27 jun 2015 kl 11:03
Det har gått två veckor sedan polisen hittade 17-åriga Lisa Holm död. Den fruktansvärda händelsen har engagerat enormt och mediebevakningen har varit massiv. Men hur har medierna skött sig? I sociala medier... har journalisthat och raseri mot påstådda etiska övertramp haglat och vi har tittat närmre på kritiken mot arbetsmetoderna. Samtidigt har spekulationer om en enskild person rasat ohämmat i just de sociala medierna, berättar vår krönikör Jack Werner. En buffelbone och mozzarellatillverkare hängdes ut som fuskare och har i veckor kämpat för sin upprättelse. Hur tillmötesgående bör medier vara när det gäller att rätta fel och be om ursäkt?

Djup åsiktsklyfta om mediers arbetsmetoder i mordfall
Det har gått två veckor sedan polisen hittade 17-åriga Lisa Holm död. Två bröder sitter häktade misstänkta för mord. Den fruktansvärda händelsen har berört och engagerat enormt och mediebevakningen har varit massiv.
Nu när journalisterna packat ihop och lämnat Blomberg har en intensiv debatt tagit fart om ifall journalisterna med sina arbetsmetoder begått etiska övertramp. Kriminaljournalistiken är ju ett område som av naturliga skäl är omgärdat av särskilt många etiska överväganden. Och debatten om Lisa Holm-fallet har blottat en djup klyfta mellan medier och många andra i synen på hur journalister jobbar. Reporter: Karin Hållsten

Jack Werner om etik på nätet: ” En lucka i allmänbildningen”
Samtidigt som tonläget varit mycket högt om etiken i journalisternas arbetsmetoder finns också en annan viktig diskussion att ta, tycker vår sociala medier-krönikör Jack Werner. Nämligen den om hur betydligt mycket värre det varit på nätet, där spekulationerna om skyldiga gärningsmän rasat ohämmat.

En buffelbondes kamp för upprättelse
Sällan blir granskande journalistik så konkret som i genren konsumentjournalistik. Här synas varor och tjänster i sömmarna ner på molekylnivå. Det som inte håller måttet sågas skoningslöst. Här kastas varor i papperskorgar och oseriösa byggare överrumplas av TV-team. I bästa fall kan den här journalistiken leda till att fuskare avslöjas och att oärliga aktörer blir färre. Men i värsta fall, om det blir fel, kan en publicering få katastrofala följder och leda till att en enskild företagares livsverk raseras.
För ett par veckor sedan anklagade den ansedda konsumenttidningen Råd & Rön en mozzarellatillverkare för att fuska med ingredienserna i sin ost. En anklagelse som i värsta fall skulle kunna fälla hela verksamheten.
Tidningen har nu backat och bett om ursäkt. Men konflikten kvarstår om i fall ursäkten och tidningens åtgärder för att ge upprättelse åt bonden varit tillräckliga. Reporter: Therese Rosenvinge

Programmet tillhör kategorin: Samhälle

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Lör 19 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 12 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 05 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 29 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 22 jul kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".