Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Radiokören – en av världens bästa körer
Mån 01 jun 2015 kl 06:00
Att radion skulle ha en egen kör var självklart från start. Körsång rimmade bra med folkbildningsidealen och i april 1925 bildades Radiokören och firar 2015 precis som resten av Sveriges radio 90-årsjubileum...

- Kören är som en flock fåglar som plötsligt flyger iväg, inte genom att en ledarfågel tar initiativet utan som genom ett kollektivt medvetande lyfter alla precis samtidgt. Så beskrev en docent i idé- och lärdomshistoria sin upplevelse av Radiokören, berättar Johan Pejler som sjungit 25 år i Radiokören. Christiane Höjlund, också körsångare håller med.

- Det finns en gemensam överbyggnad av tradition och överbyggnad som vi reagerar på instinktivt och samtidigt, säger hon.

Redan från början var a cappella, dvs sång utan ackompanjemang ett av Radiokörens kännetecken, ett arv som fördes vidare inte minst av Eric Ericson som ledde Radiokören i 31 år, fram till 1983.  Det var under hans ledning som kören  blev  världsberömd och kom att räknas som en av världens bästa körer. Många vittnar om hans stora betydelse inte minst Gustaf Sjökvist som själv ledde kören i åtta år.

- Det finns en tradition från Eric Ericsons tid som finns kvar även om Radiokören sen hans tid letts av chefsdirigenter med helt olika klangideal.

I dag leds Radiokören av holländaren Peter Dijkstra som också medverkar i programmet. Det gör också körens programchef Arne Lundmark.

Programledare: Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick
Avgörande ögonblick
Sön 13 aug kl 06:45(4:51 min)
Avgörande ögonblick
Sön 06 aug kl 06:45(4:41 min)
Avgörande ögonblick
Sön 30 jul kl 06:45(4:30 min)
Avgörande ögonblick
Sön 23 jul kl 06:45(4:30 min)
Avgörande ögonblick
Sön 16 jul kl 06:45(4:54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".