Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Radiokören – en av världens bästa körer
Mån 01 jun 2015 kl 06:00
Att radion skulle ha en egen kör var självklart från start. Körsång rimmade bra med folkbildningsidealen och i april 1925 bildades Radiokören och firar 2015 precis som resten av Sveriges radio 90-årsjubileum...

- Kören är som en flock fåglar som plötsligt flyger iväg, inte genom att en ledarfågel tar initiativet utan som genom ett kollektivt medvetande lyfter alla precis samtidgt. Så beskrev en docent i idé- och lärdomshistoria sin upplevelse av Radiokören, berättar Johan Pejler som sjungit 25 år i Radiokören. Christiane Höjlund, också körsångare håller med.

- Det finns en gemensam överbyggnad av tradition och överbyggnad som vi reagerar på instinktivt och samtidigt, säger hon.

Redan från början var a cappella, dvs sång utan ackompanjemang ett av Radiokörens kännetecken, ett arv som fördes vidare inte minst av Eric Ericson som ledde Radiokören i 31 år, fram till 1983.  Det var under hans ledning som kören  blev  världsberömd och kom att räknas som en av världens bästa körer. Många vittnar om hans stora betydelse inte minst Gustaf Sjökvist som själv ledde kören i åtta år.

- Det finns en tradition från Eric Ericsons tid som finns kvar även om Radiokören sen hans tid letts av chefsdirigenter med helt olika klangideal.

I dag leds Radiokören av holländaren Peter Dijkstra som också medverkar i programmet. Det gör också körens programchef Arne Lundmark.

Programledare: Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick

I november 1938 fyllde Selma Lagerlöf 80 år. I radion tackade den berömda författarinnan för alla hyllningar och uppvaktningar.

Husmödrar gympar loss 1942 Ons 08 nov kl 10:55(4:53 min)

Korta och långa, gamla och unga, smala och tjocka. Utseendet skiljer men en sak har de gemensamt, husmödrarna som år 1942 kommit till Zinkensdamms idrottsplats i Stockholm. De vill gymnastisera.

Radions brevlåda för sociala frågor 1940 Ons 01 nov kl 10:55(4:57 min)

Året är 1940 och breven väller in till radions brevlåda där Anna-Lisa Söderblom gör sitt bästa för att besvara frågor om allt från oönskade graviditeter till hur stötta soldater i främmande land.

Martin Ljung söker hembiträdesplats 1954 Ons 25 okt kl 10:55(4:57 min)

Året är 1954 och Martin Ljung svarar på en annons om hembiträdesplats. En riktigt lyckad busringning tyckte han men alla var inte lika roade.

Året är 1968 när kåsören Marianne Zetterström, med en viss skepsis återupplivar bekantskapen med 1700-talsförfattaren Hedvig Charlotta Nordenflychts mest berömda kärleksdikt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".