Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Jag har svårt för auktoriteter
Tis 30 jun 2015 kl 10:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Många känner igen sig i uttrycket "jag har svårt för auktoriteter", men vad menar man egentligen när man säger så?

Repris från i våras

Navid Modiri, kommunikatör och artist säger att det egentligen handlar om att han har... svårt att ta instruktioner från någon annan. Dagens 

Kropp & Själ handlar om vårt förhållande till auktoriteter och om hur vi beter oss när vi hamnar i en auktoritär situation. 

Vi besöker ett informationsföretag i Hälsingland där man helt har slopat cheferna. De 90 anställda bestämmer själva vad de ska göra och sätter lönen på varandra.

Hur påverkas vi av andra i auktoritära situationer? Milgram, Ash och Zimbardo är efternamnen på tre psykologiskt intresserade män som på olika sätt med sina experiment lyckats visa att vi beter oss på ett förbluffande sätt. 

Medverkar gör bland andra: Torun Lindholm, professor i psykologi och socialpsykologi, Roland Paulsen, doktor i sociologi, Karin Tenelius, ledarskapsutvecklare och Björn Lundén som grundat ett företag utan chefer.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".