Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nobelpriset rubbar rutinerna för John O'Keefe
Tis 30 jun 2015 kl 12:10
2014 års medicinpristagare John O'Keefe har alltid hållit sig undan uppmärksamhet och trivts bäst ensam på labbet. Han förstår inte varför någon vill vara kändis. Programmet sändes första gången den 8... december 2014.

Ensamma kvällar på labbet fram emot midnatt är inte ovanliga i John O'Keefes forskarliv. Han gör helst det praktiska själv, allt från att sätta fast elektroder på råttornas hjärnor till att analysera data från försöken.

Labbuppställningen är i princip densamma som vid hans ursprungliga försök 1971, då han upptäckte platscellerna i hjärnan – det som han nu får Nobelpris för. Men de enda besök han har gjort på labbet de senaste veckorna är för att visa journalister runt, beklagar han.

Han är självklart glad och tacksam för Nobelpriset, men just denna sida, att synas så mycket i offentligheten och bli igenkänd på gatorna är det han gillar sämst. Innan han blev Nobelpristagare fanns bara tre foton av honom på internet.

Men de senaste veckorna har han rubbats i de forskarrutiner han byggt upp under 47-års forskning på en och samma arbetsplats.

– Jag förstår inte varför någon vill vara kändis, säger han.

I programmet medverkar John O'Keefe, Nobelpristagare i medicin, University College of London och  Derek O'Reilly, taxichaufför och taxiinstruktör.

Programmet sändes första gången den 8 december 2014.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryoelektron-mikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".