Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nobelpriset rubbar rutinerna för John O'Keefe
Tis 30 jun 2015 kl 12:10
2014 års medicinpristagare John O'Keefe har alltid hållit sig undan uppmärksamhet och trivts bäst ensam på labbet. Han förstår inte varför någon vill vara kändis. Programmet sändes första gången den 8... december 2014.

Ensamma kvällar på labbet fram emot midnatt är inte ovanliga i John O'Keefes forskarliv. Han gör helst det praktiska själv, allt från att sätta fast elektroder på råttornas hjärnor till att analysera data från försöken.

Labbuppställningen är i princip densamma som vid hans ursprungliga försök 1971, då han upptäckte platscellerna i hjärnan – det som han nu får Nobelpris för. Men de enda besök han har gjort på labbet de senaste veckorna är för att visa journalister runt, beklagar han.

Han är självklart glad och tacksam för Nobelpriset, men just denna sida, att synas så mycket i offentligheten och bli igenkänd på gatorna är det han gillar sämst. Innan han blev Nobelpristagare fanns bara tre foton av honom på internet.

Men de senaste veckorna har han rubbats i de forskarrutiner han byggt upp under 47-års forskning på en och samma arbetsplats.

– Jag förstår inte varför någon vill vara kändis, säger han.

I programmet medverkar John O'Keefe, Nobelpristagare i medicin, University College of London och  Derek O'Reilly, taxichaufför och taxiinstruktör.

Programmet sändes första gången den 8 december 2014.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".