Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Avföringstransplantation bäst mot värsta diarrén
Ons 01 jul 2015 kl 12:10
Åtta tusen människor är drabbade av diarrésjukdomen Clostridium difficile i Sverige. Men avföringstransplatation har visat sig vara en effektiv behandling mot återfall. Programmet sändes första gången... den 20 februari 2015.

Avföringstransplantation är den mest verkningsfulla behandlingen mot upprepade återfall av den besvärliga diarrésjukdomen Clostridium difficille. Det skriver den Europeiska organisationen för infektionsläkare och mikrobiologer (ESCMID) i sina rekommendationer som utarbetades 2013.

Tekniken att bota diarrésjukdomen med avföringstransplantation beskrevs vetenskapligt första gången 1958 i USA. Men metoden har inte varit okontroversiell bland läkare och behandlingen har fått begränsad spridning i både USA, Sverige och övriga Europa. Men med de senaste årens forskning tycks det bli allt vanligare. 

Torbjörn Norén, överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro, har arbetat med avföringstransplantation i 26 år och han följer utvecklingen i både Sverige och övriga Europa. Men kunskapen om avföringstransplantationens utbredning är dåligt känd, enligt Torbjörn Norén. Han uppskattar att metoden brukas av läkare på 10-15 platser i Sverige.

Omkring 8000 människor är drabbade av Clostridium difficile i Sverige. Sjukdomen kan uppstå när tarmfloran, ekosystemet i tarmen med miljarder mikroorganismer, har slagits ut som en bieffekt av upprepade antibiotikabehandlingar.

När den normala tarmfloran försvinner kan diarrébakterien Clostridium difficile lätt etablera sig in tarmen. Alternativet till avföringstransplantation för att motverka bakterien är att patienten får permanent antibiotikabehandling, förklarar Torbjörn Norén.

Det finns främst tre olika sätt att föra in frisk avföring i en sjuk tarm. Ett par deciliter avföring finfördelas och späds ut med vatten. Sedan förs avföringen in antingen med en sond via näsan, förbi magsäcken ända ner till tunntarmen. Alternativt förs den in via anus med koloskopi ungefär en meter upp i tjocktarmen eller med rektoskopi bara någon decimeter in i ändtarmen.

Avföringstransplantationens spridning i USA är inte heller känd, men ganska utbredd, bedömer Johan Bakken, som arbetar med infektionssjukdomar på ett sjukhus i Duluth, Minnesota. Tack vare att studier de senaste åren har bekräftat att avföringstransplantation är mycket verkningsfullt mot Clostridium difficile har intresset ökat kraftigt i USA. Men även här saknas tydliga data över hur utbredd metoden är.

Forskning om avföringstransplantationer pågår även inom områden som diabetes, fetma och autism.

I programmet medverkar Johan Bakken, docent vid University of Minnesota och infektionsläkare St. Luke's Infectious Diseases, Duluth, Veronica Johansson, sjuksköterska på universitetssjukhuset i Örebro samt infektionsläkare Torbjörn Norén, universitetssjukhuset i Örebro.

Programmet sändes första gången den 20 februari 2015. 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".