Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hundar har koll på oss
Fre 03 jul 2015 kl 12:10
Det blir alltmer uppenbart att hundar är mycket bra på att förstå oss människor. Hundarna lyssnar inte bara på våra ord utan tittar även på sådant som ansiktsuttryck och minspel. Programmet sändes första... gången den 29 januari.

I början av 2000-talet började forskare mer och mer att intressera sig för hur hundar tänker och vad de känner. Speciellt när det gäller hur mycket hundarna förstår av det vi människor säger och gör.

Hundägaren Cecilia Lindqvist i Norrköping tycker till exempel att hon och hennes hund Hachi har ett ganska rakt och okomplicerat sätt att kommunicera.

Och Per Jensen, som studerar djurs beteende vid Linköpings universitet, berättar att det finns exempel på att hundar kan lära sig känna igen orden på mer än tusen olika föremål. De verkar till och med kunna skilja på olika ordklasser som substantiv och verb. Men studier visar också att de tittar på våra ansikten och tolkar våra miner och ansiktsuttryck.

Per Jensen menar att vi kan ha glädje av att förstå sådana här saker för att förbättra träningen av assistanshundar och andra arbetande hundar.

I programmet medverkar Cecilia Lindqvist, hundägare i Norrköping och Per Jensen, etolog Linköpings universitet.

Missa inte vår podd om hundar i människans tjänst.

Programmet om hundar gjorde vi med hjälp av vårt lyssnarnätverk.

Programmet sändes första gången den 29 januari.

Referens till den artikel som blev startskottet för intresset för att forska om hundars förståelse av människor: Brian Hare et al. "The Domestication of Social Cognition in Dogs". Science 298, 1634 (2002). DOI: 10.1126/science.1072702

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".