Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Dragkampen om kulturskatterna
Lör 04 jul 2015 kl 18:15
Det har bråkats om Parthenonfriserna i 180 år, men ännu har frågan inte funnit en lösning. Samtidigt växer kraven på att återlämna allt fler konstskatter till sina ursprungsländer.

Striden om Parthenonfrisen från Akropolis har stått i 180 år och än idag hoppas Grekland att British Museum skall släppa ifrån sig kulturskatten. I Vetenskapsradion Historia uppmärksammas folkrättsprofessorn Ove Brings aktuella ”Parthenonsyndromet” som skildrar vår tids växande fixering vid att ställa krav på att återbörda och återlämna bortrövade eller bortförda kulturföremål.

– Ofta handlar det om unkna nationalistiska krafter som vill höja det egna landets prestige genom att återföra kulturhistoriska föremål som förvaltas på andra länders museer, menar Knut Weibull, överantikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Och även när länder och museet finner lösningar på återlämnandekraven kan de lämna en bitter eftersmak, som i fallet med den danska Jyllandslagen, som 2011 återfördes från Sverige till Danmark, men på väldigt lösa, och nationalistiskt färgade grunder, menar Jonas Nordin, forskare vid Kungliga Biblioteket.

Programledare är Tobias Svanelid.

Programmet är en repris från den 15 januari 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Vetenskapsradion Historia
Igår kl 14:03(44 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 19 aug kl 18:15(45 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 12 aug kl 18:15(45 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 05 aug kl 18:15(45 min)
Vetenskapsradion Historia
Lör 29 jul kl 18:15(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".