Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Möt forskare i deras vardag. I miniporträtt får du höra vad de brinner för, vad som fick dem att börja...
Ett avsnitt från Forskarliv
Anna Hedlund bodde med ansvariga för folkmord
Mån 06 jul 2015 kl 05:35
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Socialantropologen Anna Hedlund bodde i tre månader i hutumilisens läger i Demokratiska republiken Kongo och intervjuade både de som deltagit i folkmordet i Rwanda och den yngre generationen som fått ärva... samma världsbild. Hennes forskning handlar om att försöka förstå förövarna bättre.

Under folkmordet i Rwanda dödades närmare en miljon människor, framför allt tutsier. Efter det flydde minst lika många hutuer till grannländerna, många av dem till Kongo-Kinshasa. 20 år senare lever hutumilisen fortfarande i läger där, i ett av världens mer våldsamma hörn, och för strider mot olika grupper. Många var barn eller inte ens födda när folkmordet inträffade. Andra var med. Men målet för  alla är att komma tillbaka till Rwanda.

Anna Hedlund deltog i det vanliga livet och intervjuade samtidigt flera av de boende i lägret. De direkta frågorna om våldsutövandet ställde hon inte här, utan till avhoppade gerillamedlemmar där hon kunde få andra svar. Totalt sett var hon 15 månader i Kongo, så tiden i gerillalägret var alltså en mindre del. Där handlade det mer om att försöka förstå vilken världsbild och ideologi de förmedlade till varandra, från den äldre generationen till den yngre.

Allt blev till en doktorsavhandling vid Lunds universitet, som hon försvarade i somras.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Forskarliv
Forskarliv
Fre 11 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 04 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 28 jul kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 21 jul kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 30 dec 2016 kl 04:50(9:27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".