Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Människans mått är ett livsfilosofiskt program om vår tids besatthet av mätningar: av den egna kroppen,..
Ett avsnitt från Människans mått
Tiden i framtiden
Mån 06 jul 2015 kl 14:30
I framtiden kommer allt att mätas, och som en konsekvens får vi fler och fler relationer, både till människor och ting. Hör om när Internet of Things möter Quantified Self och vad det gör med tiden.

Internet of Things – Sakernas Internet – är ju ett samlingsnamn för alla produkter som kommer att kunna skapas när fler och fler apparater börjar kommunicera inte bara med människor utan också med varandra. För att den potential som finns i den här utvecklingen ska kunna förverkligas, behöver fler och fler saker mätas och registreras. Våra kylskåp, våra örngott och våra bilar kommer att samla in massor av information, och all denna data kommer att kunna samköras med de mätningar du själv gör av vad som händer i din egen kropp.

Vad detta innebär för vårt förhållande till tiden försöker Fredrik Pålsson få kläm på genom att besöka en Internet of Things-konferens i Lund. Ut kristalliserar sig en hypotes. Vilken kontroll vi kan ta över tiden i framtiden kommer att bli alltmer beroende av vilka relationer vi har. Relationer till både människor och ting. Om detta kommer att leda till konstant övervakning eller konstant omhändertagande – det beror på vem du frågar.

Medverkar gör Troed Sångberg, futurist som arbetar på Sony Development Program, Lisa Kaati som är koordinator på Internet of Things Sverige vid Uppsala Universitet, Magdalena GrafEwa Home, Anders Forssell och Anders Ivarsson Westerberg som skrivit boken Administrationssamhället, samt arbetslivsforskaren Calle Rosengren.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.30
    Kroke - Time
    Album: The Sounds Of The Vanishing World
    Kompositör: Tomasz Lato
    Bolag: ORIENTE
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Människans mått
Människans mått
Mån 18 jul 2016 kl 19:03(23 min)
Människans mått
Sön 10 jul 2016 kl 14:30(24 min)
Människans mått
Mån 27 jun 2016 kl 19:03(24 min)
Människans mått
Mån 13 jul 2015 kl 14:30(24 min)
Människans mått
Mån 06 jul 2015 kl 14:30(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".