Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Alkohol - nej tack!
Tis 07 jul 2015 kl 10:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
På en av Stockholms klubbar har fredagskvällen precis börjat. Men det finns en sak som skiljer den här klubben från andra - ingen alkohol serveras.

Undersökningar bland svenska ungdomar visar att alkoholkonsumtionen... gått ner det senaste decenniet, veckans program handlar om trenden att säga nej till alkohol.

De senaste åren har kändisar som Kim Kardashian och Jennifer Lopez har berättat om sina alkoholfria liv och det alkoholfria utbudet växer. Men fortfarande är normen att dricka och den som står över får räkna med frågor från omgivningen.

Synen på nykteristen har förändrats genom historien, när det tidigare var fokus på moral, går dagens nykterhetstrend snarare att förklara genom ett starkt hälsotänkande, berättar historikern Lennart Johansson. Gäster i studion är också etnologen Ida Hult och Anna Englund från CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".