Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Framtidens vårdavdelning har patienten i centrum
Tis 07 jul 2015 kl 12:10
När media rapporterar från vården handlar det ofta om brist på vårdpersonal, stram ekonomi, stressig arbetsmiljö och ifrågasatt patientsäkerhet. Men svensk sjukvård är vid en internationell jämförelse... en av världens mest läkartäta. Men hur väl används alla vårdens resurser? Programmet sändes första gången den 8 april 2015.

Kan vårdens resurser användas bättre? Ja, det är man övertygad om på "Framtidens vårdavdelning" på Östra sjukhuset i Göteborg. Många vårdanställda sökte jobben här där kraven är att varje dag tänka nytt, och försöka använda vårdens resurser på de mest effektiva, innovativa och smarta sätten – alltid med patientens bästa för ögonen.

– Det kan alltid bli bättre, och vi kan alltid tänka nytt och det är viktigt. Vi måste använda rätt personer med rätt kompetenser till rätt arbetsuppgifter, om vårdsverige ska fungera i framtiden. Vi behöver inte fler läkare och sjuksköterskor, men vården idag använder ofta dessa kompetenser på ett felaktigt sätt, säger Ann-Marie Wennberg, överläkare och områdeschef.

Forskaren Peter Almström från Chalmers lyfter fram att grundproblemtiken är hur den offentliga vården styrs och ägs.

– Politikerna vill inte lägga sig i detaljerna, men det är när man analyserar vårdarbetet i detalj som man upptäcker fel och brister, säger Peter Almström från Chalmers. I en pågående studie ska han detaljstudera hur personalen på "Framtidens vårdavdelning" använder sin arbetstid.

Programmet sändes första gången den 8 april 2015.

I programmet medverkar Yvonne Berger, sjuksköterska och projektledare, Ann-Marie Wennberg,  överläkare och områdeschef, Göran Kullberg, överläkare, Malin Henriksson, sjuksköterska, Peter Almström, docent och forskare från Chalmers samt patienten Lisbeth Ekman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".