Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Visdom inget säkert ålderstecken
Ons 08 jul 2015 kl 12:10
Vishet kan vara svår att mäta. Forskning visar att den inte alltid kommer med åldern. Vetandets värld möter Ursula Staudinger, professor i psykologi och socialmedicin, som är en av pionjärerna bakom vishetsforskningen... Programmet sändes första gången den 11 mars 2015.

Nu är Ursula Staudinger chef för äldrecentret vid Columbia University i New York i USA. När hon med en modell mätt vishet handlar det om att se om en person kan se både till den enskildes bästa och till samhället i stort, samt hur den klarar av att hantera osäkerhet.

Ofta i livet måste man ta ställning till saker som sen inte blir som man hade trott. Men att vara klok för egen del är svårt, eftersom psyket fungerar skyddande så att man inte inser allt om sig själv.

I ett ytterligare mått ser man till hur öppen en person är. Det här är några av kriterierna för att mäta vishet. Men enlig Ursula Staudingers forskning är inte klokskap något som givet kommer med åldern.

En person i 50-årsåldern kan ha svårt att vara öppen för ny kunskap, men det beror inte på den enskilde individen utan hur samhället är uppbyggt idag, enligt Ursula Staudinger. Att lärandet främst sker de första 20 åren tycker hon är märkligt, och hennes förslag är att det sprids ut mer över hela livet.

Medverkar i programmet gör Ursula Staudinger, professor i psykologi och socialmedicin chef för äldrecentret vid Columbia university i NYC.

Programmet sändes första gången den 11 mars 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Igår kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".