Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Med näsa för sjukdomars lukt
Tor 09 jul 2015 kl 12:10
Vad luktar diabetes? Och kan en hund ställa diagnos? I dagens Vetandets värld möter vi hundarna som kan känna det vi inte känner och varnar innan sjukdomen blir riktigt farlig. Programmet är en repris... från 19 februari i år. Lyssna på vår specialpodd om hundar i människans tjänst

Österländsk medicin har i många tusen år använt både lukt och smak som en mer eller mindre självklar del i diagnostiseringen av olika sjukdomar.

Här i väst känns det nog inte riktigt lika självklart, men kanske måste vi ta att tänka om. I dag har en mängd vetenskapliga studier kunnat konstatera att sjukdom luktar. Ofta med hjälp av hunden.

Vi möter forskaren György Horvath, som har kunnat visa att äggstockscancer har en specifik lukt. Resultatet används nu för att ta fram en elektronisk luktsensor för tidig diagnostisering och bättre överlevnad.

Vi träffar också diabeteshunden Dennis, som kan känna av mattes blodsockernivå i hennes utandningsluft, och hunden Atlas som varnar sin ägare före ett epileptiskt anfall.

I programmet medverkar Kristina Isaksson, diabetiker, Britta Blomqvist, epileptiker, LenaMaria Lundberg, certifierad hundtränare Svenska Kennelklubben, György Horvath, pensionerad forskare i gynekologisk onkologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Programmet är en repris från 19 februari i år.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".