Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Så kan artificiell intelligens ta över världen
Fre 10 jul 2015 kl 12:10
De potentiella möjligheterna med artificiell intelligens sägs vara enorma, men nu varnar forskare och ingenjörer för att tekniken kan utgöra ett allvarligt hot mot mänskligheten. Har de rätt eller är varningarna... bara vilda spekulationer? Programmet sändes första gången den 17 april 2015.

Utvecklingen kring artificiell intelligens har gått rasande snabbt de senaste tio åren. Idag sköter smarta datorer redan transaktioner på den globala börsmarknaden och sitter i militära drönare som bombar fjärran länder.

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg arbetar Olle Häggström, professor i matematiska vetenskaper, som i flera år funderat över sannolikheten och risken för att olika typer av hot mot mänskligheten faktiskt ska bli verklighet.

I programmet träffar vi också Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, som har intresserat sig för det etiskt moraliska perspektivet av att införa nya teknologier i samhället. Och Fredrik Heintz, som är ordförande i intresseorganisationen Svenska AI-sällskapet och docent i datalogi vid Linköpings universitet, där han bland annat försöker utveckla autonoma robotar för svåra räddningsuppdrag.

Programmet sändes första gången den 17 april 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".