Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.
Ett avsnitt från Avgörande ögonblick
Radio som upprör
Mån 06 jul 2015 kl 06:00
Alexander Bards hyllning av drogen extacy i Sommar 2002, Lubbe Nordströms skildring av Lortsverige 1938 och Lis Asklunds granskning av Eugeniahemmet 1959 är några exempel på radioprogram som upprört under... de 90 år som Sveriges radio sänt. Vad finns det då som upprör och skapar debatt i dagens radioutbud?

Sommar i P1 är ett av radions mest hårdbevakade program. Sen starten 1959 har programmet anmälts till granskningsnämnden (eller radionämnden som den hette förr) otaliga gånger. Däremot har programmet bara fällts två gånger. Finns det några mer eller mindre uttalade regler för vad en sommarvärd inte får säga?

Och vad gäller för socialreportaget? När Lis Asklunds reportage om missförhållandena på Eugeniahemmet, en institution för handikappade barn, sändes i radion 1959 upprördes känslorna hos såväl politiker och myndigheter som allmänheten. Inte över hur barnen hade det utan för att radion ägnade sin programtid åt kritisk granskning av en statlig institution. Radion skulle förmedla kunskap, inte ifrågasätta och svartmåla som Lis Asklund beskylldes för.

I dag vore det tvärtom närmast tjänstefel att inte granska och berätta om missförhållanden. Men vilka svårigheter möter dagens socialreporter? Finns det ämnen som är svåra att hantera?

Hör Sommars chef Bibi Rödöö, Sveriges radios jurist Josefin Sandstedt och Ekots samhällsreporter Katarina Gunnarsson i ett samtal om radio som upprör.

Programledare Rigmor Ohlsson.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Avgörande ögonblick
Avgörande ögonblick
Sön 13 aug kl 06:45(4:51 min)
Avgörande ögonblick
Sön 06 aug kl 06:45(4:41 min)
Avgörande ögonblick
Sön 30 jul kl 06:45(4:30 min)
Avgörande ögonblick
Sön 23 jul kl 06:45(4:30 min)
Avgörande ögonblick
Sön 16 jul kl 06:45(4:54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".