Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hembyggt mikroskop gav Nobelpris
Mån 13 jul 2015 kl 12:10
En av 2014 års Nobelpristagare i kemi byggde det banbrytande mikroskopet i sin bästa väns vardagsrum. Men från början ville han inte alls ägna sig åt att titta in i de minsta delarna i våra cellers innersta... I stället var det rymden och stjärnorna som drog in honom i mikroskopins värld. Sändes första gången i november 2014.

Från början ville Eric Betzig bli astronaut. Han var tio år gammal när Apollo 11 landade på månen och han växte upp under det han själv kallar för apollo-eran.

Men när har väl hade tagit sig igenom college hade rymdfarterna förändrats. I stället blev han fascinerad av fysik och började läsa allt han kom över. Han slutade titta upp i rymden för att i stället börja bygga mikroskop som ser allt längre in i våra celler.

Det är alltså en fysiker och en ingenjör som i år får Nobelpriset i kemi. Idag arbetar Eric Betzig på Janelia Research Campus, en nybyggd forskningsanläggning som ligger ute på landet en timme med bil från Washington.

Det var här som han träffade sin nuvarande fru, som också är forskare. Han och familjen bor i ett hus i närheten.

Men det var en krokig väg till Nobelpris för Eric Betzig. Efter att ha inlett en lysande forskarkarriär bestämde han sig för att lämna universitetsvärlden, och i stället börja arbeta med att utveckla maskiner i sin pappas företag.

Knappt tio år senare hade Eric Betzig tröttnat och ville återvända till forskarlivet. Han sa upp sig från jobbet och övertalade sin bästa kompis att göra samma sak. Tillsammans byggde de på sex månader upp ett banbrytande mikroskop som ledde till ett Nobelpris. Ett mikroskop som de byggde i bästa vännens vardagsrum.
 – Det var bekvämare än att göra det i ett garage, skämtar Eric Betzig.

Sändes första gången i november 2014.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 21 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".