Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
För trångt - för stort
Ons 15 jul 2015 kl 14:30
Vi bor fel i Sverige. De äldre blir kvar i stora hus och lägenheter samtidigt som många barnfamiljer bor för trångt. Bristen på lägenheter, flyttskatt och slopad fastighetsskatt är faktorer som hejdat... omflyttningen.

Enligt Boverket är bristen på omflyttning en förklaring till dagens bostadsbrist.

-Vi bor två personer i fem rum och kök. Det är för stort för oss. Vi vill ha en hyresrätt. Men man kan ju inte gå till en mäklare och säga: Kan ni fixa en hyresrätt? Vi har stått i kö i tre och ett halvt år utan att få en lägenhet, säger Gudrun Carlsson i Tumba.

-Varje dag frågar mina barn mig: När flyttar vi till en större lägenhet? Jag svarar att jag är ledsen. Vi kan inte hjälpa dem. Bara vänta och vänta, säger Ghassan Al-Badr, som bor med sin fru och fem barn i en trerummare i Malmö.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Landsbygden rustar inför valet Tor 14 dec kl 10:35(25 min)

Vad behövs för att landsbygdens frågor ska uppmärksammas i valet och bryr sig de etablerade partierna om landsbygden? Behövs det ett nytt parti?

I väntan på BUP Tor 07 dec kl 10:35(24 min)

Allt fler söker sig till BUP och köerna växer. Varför behöver fler barn och föräldrar hjälp och vad händer med familjerna när väntetiderna växer?

Samma jobb, olika lön Tor 30 nov kl 10:35(25 min)

I Kiruna tjänar undersköterskorna över 2 000 kr mer i månaden är undersköterskor i Norrköping. Vad är det som styr lönesättningen?

Bonde söker arvtagare Tor 23 nov kl 10:35(25 min)

Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".