Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett aktualitetsmagasin om lag och rätt, brott och straff med spänning och djup.
Ett avsnitt från I lagens namn
Dömd till tvångsvård – men kvar i hemmet
Sön 19 jul 2015 kl 12:00
Även när en ungdom döms till tvångsvård för grova brott, kan socialtjänsten besluta att personen ska bli kvar i hemmet. Det kallas LVU i hemmet och blir trots hård kritik allt vanligare.

Tänk dig att du varje dag blir slagen, pressad på pengar och förnedrad. Att den som plågar dig gång på gång kommer tillbaka och vill ha mer. Hotar att döda dig om du berättar för polisen. Att du tvingas stjäla från andra för att betala tillbaka påhittade skulder. 
Tänk dig att du övervinner din rädsla och anmäler. Att din plågoande döms för brotten mot dig. Föreställ dig sen att du omedelbart efter domen tvingas möta den du vittnat mot. I skolan, på torget, i affären. 
För socialtjänsten tycker att det är bäst för gärningsmannen att bo kvar i sin familj. Och polisen rekommenderar dig att flytta.  
Det här låter förstås otänkbart, och det är det också. Om det inte hade varit för en omständighet – att den som ger sig på dig är under 18 år. 
I lagens namn handlar den här veckan om vad samhället gör med omyndiga förövare och deras offer.
Vår reporter Johanna Bäckström Lerneby berättar om lagen som ger Socialtjänsten rätt att flytta på unga brottslingar. Men som alltmer har blivit en möjlighet för den skyldige att bo kvar. Det kallas för LVU i hemmet och vår granskning visar att det har blivit allt vanligare i Sverige.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet I lagens namn
I lagens namn
Sön 20 aug kl 12:00(30 min)
I lagens namn
Sön 13 aug kl 12:00(30 min)
I lagens namn
Sön 06 aug kl 12:00(30 min)
I lagens namn
Sön 30 jul kl 12:00(30 min)
I lagens namn
Sön 23 jul kl 12:00(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".