Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Att få ett barn som föds med oklart kön
Tis 21 jul 2015 kl 10:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
När ett barn föds brukar den första frågan till föräldrarna vara; Blev det en pojke eller en flicka? Ibland dröjer det innan föräldrarna kan svara på den frågan. Till exempel om barnet föds med disorder..... of sex development, DSD. Barnet är då född med könsorgan som bär spår av både man och kvinna.

Repris från i våras.

För Sofia och Alexander var de första dagarna på BB fyllda av förvirring och oro. Under graviditeten hade de fått reda på att de väntade en flicka men efter förlossningen fick de tänka om. Barnets könstillhörighet var oklar och det tog flera dagar innan pusselbitarna hade fallit på plats och barnet fick ett personnummer och ett kön.

I Sverige måste alla ha en könstillhörighet och ett team med specialister utreder vilket kön barn som föds med oklar könsidentitet har. I Tyskland är det numer tillåtet med ett tredje kön och man kan skjuta på beslutet om kön tills barnet själv kan vara med att fatta beslut.

Gäster i studion är Louise Frisén, docent i barn och ungdomspsykiatri, Anna Nordenström, överläkare och barnendokrinolog och Kjell Asplund, ordförande i Statens medicin-etiska råd, SMER.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 15 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Kropp & Själ
Tis 11 jul kl 10:03(55 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".