Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Två hästgårdar för en parkeringsplats
Ons 22 jul 2015 kl 14:30
1,3 miljoner för två hästgårdar i Norrland. Eller en p-plats i Stockholm. Kluvet land tittar närmare på de stora prisskillnaderna.

1,3 miljoner kronor räcker för att betala två hästgårdar i Västernorrland. Det är ungefär lika mycket som en parkeringsplats i ett garage i Stockholm kostade tidigare i år.

Kluvet land har kollat på hur människans värderingar leder till absurda prisskillnader runt om i landet. Ingrid Schweikert Dargel sålde sitt hus utanför Berlin för att flytta till den lilla orten Gafsele i Västerbottens inland.

– Jag har gjort ett riktigt kap. Nu har jag två hus i Norrland med frisk luft, härligt vinterväder och lugn och ro, tycker hon.

Etnolog Agneta Lilja talar om hur normer inom olika samhällsklasser påverkar vårt val av bostad och vad vi är beredda att betala för dem. – För akademiker i Uppsala är det till exempel viktigt att bo på rätt sida om ån. Skillnaderna syns också tydligt i inredningen. En professor kan ha fin konst intill barnteckningar på väggarna. Det skulle inte funka i ett arbetarklasshem, säger hon.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
I väntan på BUP Tor 07 dec kl 10:35(24 min)

Allt fler söker sig till BUP och köerna växer. Varför behöver fler barn och föräldrar hjälp och vad händer med familjerna när väntetiderna växer?

Samma jobb, olika lön Tor 30 nov kl 10:35(25 min)

I Kiruna tjänar undersköterskorna över 2 000 kr mer i månaden är undersköterskor i Norrköping. Vad är det som styr lönesättningen?

Bonde söker arvtagare Tor 23 nov kl 10:35(25 min)

Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Rätten till en meningsfull vardag Tor 09 nov kl 10:35(25 min)

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".