Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Smart teknik kan motverka tågkaos
Tor 23 jul 2015 kl 12:10
Vid Järnvägstekniskt centrum i Luleå testar man ny teknik för järnvägsunderhåll, längs spåren eller ombord på tågen. Slitage och fel kan upptäckas tidigare och minska risken för tågkaos, menar järnvägsforskare... vid Luleå tekniska universitet. Programmet sändes första gången den 9 mars.

För järnvägsforskarna i Luleå var det naturligt att börja testa sina idéer längs malmbanan, på sträckan Luleå-Boden. Projektet heter e-pilot119. En hjuldetektor vid banan scannar av hur hjulen som passerar fungerar. Minsta avvikelse i rörelse och form kan förutspå värre fel, och underhåll kan förberedas innan felet blir akut. Det berättar Ulla Juntti, järnvägstekniskt centrum, och visar vetenskapsradions Björn Gunér hur utrustningen fungerar.

Men också andra system ombord på loken prövas, som kollar kontaktledningar och signalsystem. Forskningsprojektet har inte bara sysslat med tekniken, utan också med att bygga upp it-system som hjälpa järnvägens aktörer - trafikbolag, entreprenörer och Trafikverket - att agera förebyggande i underhållsfrågor.

En modell för beslutsstöd har tagits fram, och tanken är nu att söka intressera aktörerna i andra delar av landet att anamma idéerna. Ett ytterligare projekt i vår planeras till Stockholmstrakten, säger Per-Olof Larsson-Kråik, forskningssamordnare vid Trafikverket till Vetenskapsradion.

På sikt hoppas forskarna att idéerna kan spridas till hela järnvägsnätet, menar Ramin Karim, biträdande professor vid avdelningen för drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet.

Programmet sändes första gången den 9 mars.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".