Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
"Blå energi" nära genombrott
Fre 24 jul 2015 kl 12:10
Havets vindar, vågor och tidvatten skulle kunna stå för majoriteten av EU:s elproduktion. Nu vill allt fler utnyttja potentialen - inte minst inom tidvattenkraft, där Storbritannien just nu storsatsar... Programmet är en repris från 19 januari 2015.

I sommar börjar världens första tidvattenlagun byggas mellan Wales och England - ett unikt kraftverk som ska försörja över 150 000 brittiska hushåll med el. Samtidigt, i Pentlandsundet utanför norra Skottland, påbörjas arbetet på havsbottnen i vad som är världens största satsning på tidvattenströmkraft.

Vetandets Värld har gjort en djupdykning i "blå energi" - och konstaterar att satsningarna på havsbaserade kraftslag ökar dramatiskt. I Bryssel besöker vi Remi Gruet, policychef för Ocean Energy Europe - som rent av räknar med att motsvarande 66 miljoner hushåll får sin el från havet till 2050.

Men vi träffar också Judith Wolf, professor i marin modellering och föreståndare för National Oceanography Center i Liverpool, Storbritannien. Hon berättar om hur okunskapen om maskinernas effekter på de marina ekosystemen oroar forskare.

Programmet är en repris från 19 januari 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Igår kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".