Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Dödsögonblicket - i konsten och verkligheten
Fre 24 jul 2015 kl 18:15
” Jetzt komt es. Es ist hier. Alles ist gut” ”Nu kommer det. Det är här. Allt är bra.” Det är författaren Birgitta Stenbergs sista ord. Hur medvetna är vi precis innan vi dör? Vad rör sig i oss?

Dödsögonblicket är skildrat av många. I litteraturen, i konsten, på scenen.

Men vad kan vi egentligen veta om hur det är att dö? Vi har ju aldrig varit där. Kerstin Bjärkstedt, Birgitta Stenbergs fru, berättar om hur det var när Birgitta somnade in. Om de älskandes sista kontakt.

” Det är ett mysterium” Säger Richard Skröder, överläkare vid palliativt centrum vid Stockholms sjukhem. Han arbetar nära döden varje dag och vet ändå inte  vad som händer i vårt medvetande just den där sekunden när livet tar slut.

Hör  Kerstin Bjärkstedt och Richard Skröder berätta om sina erfarenheter och föreställningar om döden i programmet Dödsögonblicket –i konsten och verkligheten.

Ett program av Lisa Bergström

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

P1 Kultur har träffat gänget bakom "Solsidan – The Movie" och reder ut fenomenet "Solsidan", från rutan till duken, med kulturjournalisterna Göran Everdahl och Nina Asarnoj.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".