Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Långmaren - en spillra av 1900-talets gräsmarker
Lör 25 jul 2015 kl 06:10
En resa genom Sörmland i tidigt 1900-tal hade gått genom ett varierat landskap dominerat av gräsmarker; blomrika slåtterängar och betesmarker. Idag är 96 procent av gräsmarkerna är borta. Naturmorgon sänder... från en av de kvarvarande spillrorna - Långmaren. Kanske Sörmlands artrikaste marker. Botanisten Jessica Lindgren hjälper oss förstå vad som händer med växterna. En del dukar under direkt - andra kan hänga sig kvar länge. Jan Sjöstedt, entomolog tar oss till nästa steg - insekterna. På Långmaren är det både lie och slåtterbalk dragen av hästar som bevarar det gamla odlingslandskapet. Viltekologen Carl-Gustaf Thulin tittar både bakåt och framåt när det gäller vilda gräsätares roll. Är det dags för vildhästar och visenter i markerna igen? Programledare är Lena Näslund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Naturmorgons redaktion frossar i de naturböcker som givits ut under 2017, tillsammans med inbjudna gästen Maria Vildhjärta Westerberg, författare och pinnplockerska. Programledare är Mats Ottosson.

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".