Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Birgitta Stenberg - Ett minnesprogram
Sön 26 jul 2015 kl 16:03
Författaren Birgitta Stenberg dog sommaren 2014. Vi återutsänder det minnesprogram som Katarina Wikars sammanställde efter hennes bortgång.

Birgitta Stenberg debuterade 1956 med romanen Mikael och poeten. Skrev på sextiotalet om raggarna i Chans, de unga kriminella i Våldgästen och om amfetaminmissbruket inifrån i Rapport. Sa: "När man lever med de utanförstående lär man sig också mycket om de människor som är innanför."

Så kom sviten med hennes självbiografiska böcker, de ungas bibel - Kärlek i Europa, 1981, följd av Apelsinmannen och Spanska trappan. Hon skrev barnböcker om Billy, lyrik, filmmanus och en handbok om biodling. Slutligen om familjehemligheterna i romanen Eldar och is. På äldre dagar formulerar hon sitt uppdrag: "Att hjälpa och göra det bättre för kvinnor. Genom att ingående skildra hur det är för en person som jag att leva i ett patriarkat."

Material ur bl a Allvarligt talat med Märta Tikkanen, olika Kulturradioprogram med Kerstin M Lundberg, Kerstin Wixe och Liv Strömquist, ur Kino med Nina Asarnoj, avsnitt ur Sommar och P4morgon, Heliga familjen med Maria Sveland och Johanna Langhorst, Ligga med P3 med Josephine Adolphson, Av egen fri vilja från 1970 med Mats Rying och Vad hände sen med Björn Lundgren.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".