Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Mongoliska sångerskan Urna feat. Kroke + tauregiske sångaren Bombino
Tis 14 jul 2015 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Det första steget på kvällens resa tar den mongoliska sångerskan Urna Chahar-Tugchi som länge samarbetat med det finspelande klezmerbandet Kroke från Polen.

–Jag är en nomad och vem vet var jag hamnar nästa gång? Det säger sångerskan Urna. Hon är född och uppvuxen i Mongoliet men bott och verkat i Kina, Egypten och Tyskland.

Samarbetet med polska Kroke har pågått länge, alltsedan de träffades för första gången i Taiwan för många år sedan. Kroke har sin inspiration i judisk musik, i klezmern, som de utvecklat och förfinat i skickligt spel och i egna kompositioner. Och visst finns det ett tydligt estetiskt och känslomässigt släktskap mellan Urna och Kroke. I den drömska och färgrika grundtonen som målar upp nya landskap för den som öppnar sina sinnen.  Medlemmarna i Kroke är Tomasz Lato, kontrabas, Tomasz Kukurba, altfiol och Jerzy Bawol, accordeon.

Många av Urkultbesökarna såg fram mot emot Bombino eller Omara Almouctar som han egentligen heter. Bombino är gitarrist och sångare från ökenlandet Niger. I brist på bättre benämning har många västerlänningar kallat stilen för ”ökenblues” som bygger på traditionella gungande rytmer till spel på allehanda lutor och slagverk. Bombino är tuareg, medlem av ett folk som lever i Saharas gränslösa öknar. Trots motstånd från pappan så blev det musik Bombino kom att ägna sig åt. Han hittade snart sina stora förebilder i Jimi Hendrix och Mark Knopler även om många ser Bombino som en arvtagare till bluesmannen John Lee Hooker. Numera är Bombino en stjärna med egen lyskraft. Inte bara hos tuaregerna. Under Urkultfestivalen kom publiken snabbt på fötter och dansade hejvilt i obeskrivlig improviserad ökendans en myggfri augustikväll vid Ångermanälven.

Förutom Bombino hör vi Youba Dia, bas, sång, Avi Salloway, gitarr, sång och Corey Wilhelm, trummor.
 
1. Kroke och Urna: Urna Chahar-Tugchi, sång, Tomasz Lato, kontrabas, Tomasz Kukurba, altfiol och Jerzy Bawol, accordeon. Konsert 1/8, Solscenen. Urkultfestivalen.

2. Bombino - ökenrock från Niger. Konsert 1/8, Stora scenen. Urkultfestivalen.

Programledare och producent: Mats Einarsson


Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".