Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina...
Ett avsnitt från Radiokorrespondenterna
Premiär för Andersson i P1!
Mån 27 jul 2015 kl 15:04
Är det vi eller de andra som är konstiga? Ja, vem är egentligen en normal, genuin europé idag? Sveriges Radios Bryssel-korrespondent Jan Andersson vrider och vänder på idén om Europa och att vara europé... Allt tillsammans med bisittare Ylva Nilsson, programledare på Morgon i P4, på SR Göteborg.

Vi börjar i Grekland som nu har hamnat i den europeiska skamvrån. Men hur viktigt är det att Grekland finns kvar i EU? Bengt Kristensson Uggla, professor filosofi, kultur och företagsledning vid Åbo Akademi kommer hit och berättar om Greklands betydelse för EU och hur de grekiska filosoferna använts för att forma Europa-tanken.

Hur uppfattar vi EU-medborgare oss själva, vilka skillnader finns det länderna emellan och vilka länder står närmast Sverige?  Vi pratar med Bi Puranen generalsekreterare på World Value Survey som arbetar med att studera europeiska värderingar. Finns det någon typisk gemensam europeisk värdering?

EU är platsen för alla kompromisser. Ytterligheterna slipas ofta bort och enskilda länders regeringar har fått mindre makt. Vi frågar Magnus Blomgren, statsvetare Umeå Universitet, hur maktförskjutningen egentligen har sett under de senaste decennierna.

Och så får vi veta vad som gör att en inflyttad italienare känner sig mer svensk än italiensk efter bara fyra år i Sverige. Hör Diego Angemi som blev så förtjust i Sverige när han pluggade i Linköping, att han flyttade till hit för att stanna.

Varje dag kommer vi också återkomma till Matkampen. Vi frågar oss helt enkelt - vilket land smakar bäst, Belgien eller Sverige?

Programledare: Jan Andersson

Bisittare: Ylva Nilsson

Producent: Maja Åström


korrespondenterna@sverigesradio.se

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Radiokorrespondenterna
Alice Petrén om flyktingåret 2017 Igår kl 12:55(30 min)

Vad hände med världens flyktingar under året - och vilka utmaningar väntar framöver? Alice Petrén är Sveriges Radios migrationskorrespondent.

Utrikesreportaget Lör 16 dec kl 13:52(7:55 min)

Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

I september i år slog orkanen Maria till mot Puerto Rico. Stora delar av ön förstördes och det kommer dröja åratal innan ön återhämtar sig. Tusentals puertoricaner flyttar nu till fastlandet i USA.

Utrikesreportaget Lör 09 dec kl 13:52(7:55 min)

Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Snart läggs krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien ner, men trots alla vittnesmål och bevisning som finns går bilden av vad som hände under kriget fortfarande isär. Samma person kan vara...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".