Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Skrattforskning på fullt allvar
Ons 29 jul 2015 kl 12:10
Sophie Scott är professor i kognitiv neurovetenskap vid University College of London. Hon var från början helt inriktad på tal, kommunikation och röster. Men sedan hon började forska om skratt har hon... blivit en auktoritet inom det smala forskningsområdet. Programmet sändes första gången den 18 februari i år.

Det började med att Sophie Scott ville studera hur vi uttrycker känslor med rösten. Skratt verkar vara ett viktigare känslouttryck än vad många tror - och det har mer med social kommunikation att göra än med humor. Till exempel tror vi att man skrattar åt sådant som är roligt, men så är det inte alls, visar forskning.

Skrattet har en mycket viktigare roll än vi hittills trott, menar Sophie Scott.

Att försöka hantera sina negativa känslor genom att göra något skrattframkallande kan vara ett mycket mer effektivt än att bara försöka trycka tillbaka de negativa känslorna, enligt Sophie Scott

I programmet medverkar Sophie Scott, professor i kognitiv neurovetenskap vid University College of London.

Programmet sändes första gången den 18 februari i år.

De mycket spridda Youtube-klippen vi pratar om i programmet:

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".