Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina...
Ett avsnitt från Radiokorrespondenterna
Konsten att vara Jan Andersson - på jobbet, vid sopsorteringen och vid ostbrickan.
Ons 29 jul 2015 kl 15:04
Efter ett år i Bryssel har Jan gjort några värdefulla lärdomar om hur man får en lite smidigare tillvaro på jobbet. Gå och kissa så fort du ser en toalettskylt, ha ett skarpt färgseende och ett bra lokalsinne... Juri Laas, informationsansvarig för EUs toppmöten, har tillträde till ännu fler korridorer än Jan. Har han fler tips som Jan ännu inte upptäckt? Idag har vi också avskrädes-tema! Jan Andersson gillar sina belgiska sopor. I alla fall när de ligger nedpackade i sina påsar och är utställda utanför dörren. Då vet han precis vad han kommer få betala för sophämtningen eftersom han köper sina egna soppåsar i affären. Varför kan inte soporna i Sverige också sorteras så? Vi pratar med Weine Wiqvist, VD på Avfall Sverige om varför sopsortering ser så olika ut i Europa. Och så frågar vi oss vad som är det nya svarta inom återvinning. Textil är svaret. Elisabeth Dahlin, textilansvarig på Röda korset i Göteborg, berättar vilket land som är bäst och sämst i Europa när det gäller textilåtervi

Efter ett år i Bryssel har Jan gjort några värdefulla lärdomar om hur man får en lite smidigare tillvaro på jobbet. Gå och kissa så fort du ser en toalettskylt, ha ett skarpt färgseende och ett bra lokalsinne. Juri Laas, informationsansvarig för EUs toppmöten, har tillträde till ännu fler korridorer än Jan. Har han fler tips som Jan ännu inte upptäckt?

Idag har vi också avskrädes-tema! Jan Andersson gillar sina belgiska sopor. I alla fall när de ligger nedpackade i sina påsar och är utställda utanför dörren. Då vet han precis vad han kommer få betala för sophämtningen eftersom han köper sina egna soppåsar i affären. Varför kan inte soporna i Sverige också sorteras så? Vi pratar med Weine Wiqvist, VD på Avfall Sverige om varför sopsortering ser så olika ut i Europa.

Och så frågar vi oss vad som är det nya svarta inom återvinning. Textil är svaret. Elisabeth Dahlin, textilansvarig på Röda korset i Göteborg, berättar vilket land som är bäst och sämst i Europa när det gäller textilåtervinning, samt vad som är smartast att göra av Jan Anderssons skjorta när han inte längre vill ha den.

Sopor kan också bli brottsliga, det är många miljoner kronor och euro som rullar på Europas vägar där soporna fraktas runt. Leif Görts , åklagare och Sveriges representant för EUs åklagarmyndighet Eurojust, reder ut vad de illegala soporna innehåller.

Och sist ut i matkampen är osten! Jan Andersson och bisittare Ylva Nilsson smakar på ostbitar från Belgien och Sverige. Vilken är mest delikat?

Programledare: Jan Andersson

Bisittare: Ylva Nilsson

Producent: Maja Åström


På torsdag är det telefonväkteri där du som lyssnar kan ställa dina frågor om EU till Jan Andersson och Herman Melzer, Ekots EU-reporter. Ställ din fråga redan nu på:

korrespondenterna@sverigesradio.se 

Eller ring telefonsvararen 08 - 784 39 51

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Radiokorrespondenterna
Radiokorrespondenterna
Tor 10 aug kl 15:04(45 min)
Radiokorrespondenterna
Ons 09 aug kl 15:04(45 min)
Radiokorrespondenterna
Tis 08 aug kl 15:04(45 min)
Radiokorrespondenterna
Mån 07 aug kl 15:04(45 min)
Radiokorrespondenterna
Tor 03 aug kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".