Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett lekfullt matlagningsprogram där världsmästarkocken Mathias Dahlgren testar grundsmaker tillsammans...
Ett avsnitt från Morbror Mathias mat
Sött ger munnen en mjuk känsla
Tor 30 jul 2015 kl 10:03
Mat blir ofta godare med lite socker. Men använd inte för mycket utan se sockret som en krydda, tipsar kocken Mathias Dahlgren.

Honung, sirap eller fruktsocker. Sött kan vara så mycket mer än bara en smak. I Morbror Mathias mat testar världsmästarkocken olika typer av sött tillsammans med sin systerdotter Maria Sylvén, 8 år. De jämför sötma i olika degar och lagar en av Mathias favoriter, en frukostgröt med chiafrön och fullmogna bananer.

- Här ser man hur råvarans naturliga sötma kan användas i matlagningen, säger Mathias.

Maria och Mathias testar också sötningsmedel och provtuggar på steviaplantan, världens sötaste växt.

- Blä, alldeles för söt, tycker Maria och spottar ut.

Programledare är Erica Dahlgren.

RECEPT

Tanken med Morbror Mathias mat är att du som hemmakock ska våga leka i köket och hitta dina egna smaker, men här under kan du få en bild av hur Maria och Mathias gjort.

Mathias bananchiagröt

Här är en stor dos banangröt som Mathias gärna äter till frukost. Går att spara i kylen några dagar. Funkar också att äta kall.

- Socker har ofta den egenskap att det blir en mjuk munkänsla. Här väljer jag att utnyttja bananernas naturliga sötma, säger Mathias.

Ca 8 stycken fullmogna (brunprickiga) bananer

Ca 6 limefrukter (både juicen och rivet skal från frukten ska användas)

Vaniljpulver, ca en matsked

Chiafrön 300 gram

Salt

Mathias och Maria blötlägger chiafröna i vatten tills de får en geléaktig konstistens. De använder lika mycket vatten som frön.

Sen skalar och skär Mathias och Maria bananerna så att de kan kokas till en puré i en kastrull.

De skalar limeskal och pressar ur juicen från frukten.

Sen blanda skal och juice från limen i bananpurén.

De tillsätter vaniljpulver, ca en matsked och saltar efter smak.

- Den här blandningen smakar som banankola, tycker Maria.

- Jag tycker ändå vi ska ha i lite sött för att balansera upp syran från limen, säger Mathias och tillsätter lite agavesirap.

Nu är chiafröna i blöt geléaktiga och kan blandas ner i bananpurén. De tar lika mycket chiafrön som puré och blandar ihop till en gröt.

- Sist tar vi en kopp vatten i och rör om, nu får gröten en perfekt konstistens.

De äter gröten till vanlig mjölk och mandelmjölk.

- Till den här gröten tycker jag mandelmjölken var godare, säger Mathias.

Går det att byta ut ett socker till ett annat?, undrar Maria.

- Olika socker och sötningsmedel har olika egenskaper så att ersätta rakt av kan ibland vara svårt. Det finns inget rakt svar på det, man måste prova sig fram, menar Mathias.

- Strösocker används oftast bara för att ge söt smak eller för att hjälpa jästen i en deg att börja jäsa. Vill man ge maten mer karaktär är andra socker bättre, som honung, farin eller sirap till exempel.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Morbror Mathias mat
Morbror Mathias mat
Tor 13 aug 2015 kl 10:03(30 min)
Morbror Mathias mat
Tor 06 aug 2015 kl 10:03(30 min)
Morbror Mathias mat
Tor 30 jul 2015 kl 10:03(29 min)
Morbror Mathias mat
Tor 23 jul 2015 kl 10:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".