Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Polarforskarna i Antarktis
Tis 04 aug 2015 kl 12:10
Från livsfarlig äventyrsresa till bekväm hotellvistelse i världens stormigaste och kallaste klimat. Så har livet för polarforskarna förändrats under hundra år. Vetandets värld far till Antarktis. Programmet... sändes första gången den 1 april 2015.

Nu när det är sommar här på norra halvklotet, är det vintersäsong nere vid Sydpolen och kan bli rekordkallt. De hittills lägsta temperaturerna som uppmätts i augusti på Antarktis ligger på omkring minus 90 grader.

Tänk dig då att fara på forskningsresa till världens kallaste och stormigaste plats - och inte ens veta vilket år du ska komma hem. Det var villkoren för den svenske Antarktispionjären och geologen Otto Nordenskjöld för drygt hundra år sedan.

Vetandets värld kommer framöver att skildra svensk Antarktisforskning och börjar i första programmet med att berätta om polarforskarnas villkor.

Thomas Öberg for själv till Antarktis bland isberg och pingviner. I programmet samtalar han på den isiga kusten med forskningssamordnaren Åsa Lindgren vid Svenska Polarforskningssekretariatet om hur dagens expeditioner planeras. Inget lämnas åt slumpen och säkerheten är minutiös. Men innan dess hör vi med Antarktisguiden Adam Rheborg om hur en expedition var utrustad för hundra år sedan.

Bland annat tvingades man både äta och elda pingviner. Och tillsammans med Antarktisguiden Andreas Bergström lär vi känna vår förste svenske hjälte i Antarktis, Otto Nordenskjöld.

I programmet medverkar Åsa Lindgren, forskningssamordnare Svenska Polarforskningssekretariatet, Adam Rheborg, guide PolarQuest och Andreas Bergström, guide PolarQuest.

Programmet sändes första gången den 1 april 2015.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".