Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
”Det är livet självt” – ett program om konstnären Gerhard Nordström
Tor 06 aug 2015 kl 18:15
Konstnären Gerhard Nordström har tecknat och målat det idylliska Österlen. Ett naturskönt Skåne som han också i sin mest kända bildsvit kombinerade med bilder från Song My-massakern i Vietnam.

I augusti fyller konstnären Gerhard Nordström 90 år, men han jobbar fortfarande för fullt. Under våren är han aktuell med en utställning med nya verk på Galleri Estetica i Malmö.

Under mer än 80 år har han tecknat och målat det skånska landskapet. Mest känd är han för sviten ”Sommaren 1970” från 1972, där han kombinerade österlensk sommaridyll med bilderna som spritts över världen från Song My-massakern i Vietnam. I målningarnas periferi ligger de skjutna kvinnorna och barnen, knappt synliga i gräset.

I programmet berättar han hur det antimilitära engagemanget föddes, om sin kärlek till jorden och myllan, om varför han föredrar att måla på masonit och om sin tid som lärare på Konstskolan Forum i Malmö, som han var med och grundade i mitten av 60-talet.

Programmet är gjort av Tor Billgren, som tidigare har gjort radioporträtt av bland annat Cecilia Edefalk, Lena Cronqvist, Torsten Andersson, Jan Håfström och Ulf Linde.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".