Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
På tången betar purpurborstnuding och från klippan hoppar fågelungen
Lör 08 aug 2015 kl 06:10
Fridsamt betande gömmer de sig i tången, små som tumnaglar men färgsprakande som ett helt korallrev. Man kan bada ett helt liv utan att lägga märke till dem, men får man en gång upp ögonen för nakensnäckor... är risken stor att man blir trollbunden. Denna vecka packar fältreporter Erik Kohlström cyklopet och reser till Västerhavsveckan i Smögen. Där möter vi biologen Kennet Lundin och undervattensfotografen Klas Malmberg - som tillsammans tog sig an uppgiften att presentera artgruppen ordentligt. Under arbetet med boken "Svenska Nakensnäckor", som kom ut i våras, ställdes författarna också inför utmaningen att skriva om djur som saknade svenska namn. Lösningen blev att helt enkelt ta fram sprillans nya, och numera heter de sådant som klyvfransläpp, purpurborstnuding och stjärnfläckad havscitron. Dessutom får vi följa med Karin Gyllenklev till Stora Karlsö när det är dags för sillgrisslornas ungar att ta det stora steget ut i världen, vilket för dem innebär att lämna den trygga klipphyllan och störta 20-40 meter rakt ner mot stenblock och hårt packad jord. Programledare är Jenny Berntsson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".