Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
Ett avsnitt från Drama i P1
Ensam i Berlin av Hans Fallada - Del 2 av 4
Lör 01 aug 2015 kl 14:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Ensam i Berlin om paret Otto och Anna Quangels kamp mot nazismen. I Radioteaterns följetong får vi både en historielektion och en nervpirrande sommardeckare.

Verkmästare Otto Quangel sköter sig och sitt, både han och hans hustru Anna är partimedlemmar som har röstat fram Hitler till makten. Men när deras son stupar i blixtkriget mot Frankrike 1941, inser makarna att en kamp mot Hitler är den enda utvägen för att behålla mänsklig värdighet.

Otto och Anna Quangel börjar skriva brevkort med antinazistisk propaganda där de manar till motstånd. Emot sig har de den nitiske kommissarien Escherich, skicklig kriminalare vid Gestapo, flåsar Quangel i nacken. Hans polisheder och hans brutalt otålige nazistiske chef Prall, tvingar honom att lösa fallet, samtidigt som han innerst inne hyser en viss beundran för den gäckande motståndsmannen.

Ensam i Berlin - Del 2 av 4

av Hans Fallada.
Översättning: Knut Stubbendorff och Per Lennart Månsson.
Dramatisering: Åsa Melldahl.
I rollerna: Kammarrättsrådet Fromm - Etienne Glaser, Otto Quangel - Magnus Ehrner, Anna Quangel - Gunilla Abrahamsson, Enno - Bengt CW Carlsson, Escherich - Mats Qviström, Prall - Anders Ahlbom Rosendahl, Sköterskan - Kajsa Reingardt, Schröder - Lucas Krüger, Doktorn - Magnus Lindman, Barnröst - Elmer Branting.
Musik: Tomas Lindahl.
Ljudregi: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Produktion: Jan Cruseman och Anne Konstenius.
Regi: Åsa Melldahl.

Det autentiska underlaget till romanen fick Hans Fallada genom att ta del av Gestapos handlingar i utredningen kring Otto och Elise Hampel som giljotinerades i Plötsenzee 1943.

Ensam i Berlin skildrar hur ett repressivt samhälle skapar skoningslösa medborgare och förgiftar allas liv med död och ensamhet. Hans Fallada skrev romanen på fyra veckor 1946. Endast några månader senare dog författaren efter ett liv präglat av missbruk och vistelser på nervklinik, men också av stora författarframgångar.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.30
  Martin Haselböck, Wiener Akademie - Les Preludes
  Album: Les Preludes
  Kompositör: Franz Liszt
  Bolag: NCA
 • 14.30
  Thomas Lindahl Jörgen Pettersson - Ensam I Berlin
  Kompositör: Thomas Lindahl
Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Drama i P1
Drama i P1
Sön 28 maj kl 20:03(55 min)
Drama i P1
Sön 30 apr kl 20:03(38 min)
Drama i P1
Fre 31 mar kl 19:30(29 min)
Drama i P1
Sön 26 mar kl 20:03(48 min)
Drama i P1
Fre 24 mar kl 19:30(27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".