Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Portugisisk klezmer och romska legender
Tis 28 jul 2015 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Från sommarens Urkultfestival i kommer två fantastiska konserter: portugisiska klezmerbandet Melech Mechaya och romsk musik med Taraf de Haïduks från Rumänien.

Melech Mechaya är en kvintett som betraktas som Portugals första klezmerband av dignitet. Den bildades i Lissabon 2006 av musiker som så många andra lockades av den östjudiska klezmermusiken.

Klezmern är en osedvanligt öppen musikstil som medger mycket improvisation och som bär på influenser från alla håll och kanter. Att det har blivit så beror förstås på att en bröllopsmusiker förr i tiden var tvungen att vara flexibela inför sina många olika publikers önskemål.

Har man, som Melech Mechaya, sin bas i Portugal så ligger det nära till hands att väva in slingor från arabisk och latinsk musik för att publiken ska kunna känna sig hemma. Och det gör Melech Mechaya som ibland också sjunger på portugisiska istället för jiddisch.

På Urkults största scen framträdde programmets andra band. Och en stor scen är vad som krävs när Taraf de Haïduks framträder. När gruppen bildades 1989 bestod den av tolv musiker. Idag händer det att man är trettio musiker på scenen samtidigt.

Taraf de Haïduks kommer från den romska byn Clejani i Rumänien och fick sitt internationella genombrott under mitten av 1990-talet med turnéer i hela världen.

Många minns säkert gruppens framträdande på Falun Folkmusik Festival 1995. Ett besök som det ännu talas om eftersom musikerna fortsatte spela efter scenkonserten och långt inpå natten. Många häpnade. Så många skickliga musiker från en och samma lilla by! 

Taraf de Haïduks spelar dansmusik, inte sällan i ett våldsamt tempo och med ett stort mått av improvisationer där varje enskild solist får bravera. Men här finns också hjärtskärande ballader och klagosånger. Som den om diktatorn Ceausescu som fortfarande finns med på repertoaren.

1. Klezmer från Portugal med Melech Mechaya: André Santos, gitarr, Francisco Caiado, slagverk, Joao Da Graca, violin, Joao Novais, kontrabas och Miguel Veríssimo, klarinett, dragspel, sång. Konsert 2/8 2014, Danslogen. Urkult.

2. Romsk festmusik med Taraf de Haiduks. Konsert 1/8 2014, Stora scenen. Urkult.


Programledare och producent: Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.26
    Taraf De Haiduks - Din Caval Moldovenesc
    Kompositör: Trad
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".