Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Hundpodden - Vår bästa vän
Hur vet jag att min hund är lycklig?
Mån 13 jul 2015 kl 04:00
En av de vanligaste frågorna svenska hundägarna funderar på är om hunden är lycklig och det är en fråga som två experter i frågan biter tag i.

Vad gör egentligen att hundar mår bra? Och hur mycket kan vi egentligen påverka våra hundars lyckokänslor?

I det här avsnittet samtalar programledarna Maria Hedqvist och Gurgin med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt och Åsa Nilsonne som är professor i medicinsk psykologi. 

- Jag är övertygad om att upplevelsen av lycka inte är något som kommer på måfå som en regnskur utan det är något som man kan bädda för eller träna sig i att uppleva, menar Åsa Nilsonne. 

Poddens hundpsykolog menar att man kan se när en hund är lycklig och att man till och med kan se när en hund skrattar:

- En hund som är lös, ledig i kroppsspråket, som slänger ögonen bakåt med öppen mun som man kan höra flåsa är en hund som är lycklig. Lycka är något som hunden kanske inte jagar på samma sätt som människor gör. Hundar kan känna välbefinnande genom att jaga eller när de lyckas att lösa ett problem.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Hundpodden - Vår bästa vän
Flyga med hund Mån 14 aug kl 04:00(40 min)

Hur flyger man med en hund? Den frågan svarar en specialist, flygplanslastare, veterinär och hundpsykolog på i säsongsavslutningen av Hundpodden Vår Bästa Vän.

Koppelaggression Mån 07 aug kl 04:00(30 min)

Varför förvandlas den lugna hunden till en skällande tok vid åsynen av en främmande hund? Hundpsykologen förklarar och svarar på lyssnarnas frågor.

Hundens roll i historien är försummad med tanke på hur mycket de betyder för oss människor, menar författaren Mats Carlbom som berättar om de betydelsefulla hundarna som påverkat världshistorien.

Apportträning till vardag och tävling Mån 24 jul kl 04:00(31 min)

Apportering är ett moment som hundägare borde lära sina hundar, menar poddens hundpsykolog. Hur lär man sin hund att på kommando hämta och lämna ett föremål?

Hundar iakttar oss ständigt och räknar med att vi ska avläsa de, men hur bra är hundägare egentligen på att tolka hundarnas signaler som de sänder ut? Etologen Ingrid Tapper förklarar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".