Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
Silverfågeln – en opera om Jussi Björling
Lör 08 aug 2015 kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Efter förra årets uppmärksammade ”Blanche och Marie” på Norrlandsoperan kommer tonsättaren Mats Larsson Gothe nu med en opera om en av våra största artister genom tiderna – Jussi Björling.

Silverfågeln bygger på Yrsa Stenius bok ”Tills vingen brister”, en mycket personlig skildring av konstnärskapets baksida. Operans libretto är skrivet av Greta Sundberg och här möter vi Jussi Björling under hans sista timmar i livet ute i sommarhuset i Stockholms skärgård 1960. I tillbakablickar, eller kanske drömsyner, får vi följa hans karriär. Genombrottet och framgångarna, men också faderns hårda drillning, de växande alkoholproblemen, scenskräcken.

Vi får höra Jussi i inte mindre än tre skepnader: barnet Jussi, den unge Jussi och den vuxne Jussi. Vid hans sida den sista natten finns också den gåtfulla Besökaren, en kvinna som verkar veta ovanligt mycket om hans liv.

Och titelns Silverfågel? Det anspelar på en fågel i silver som Jussi Björling i verkligheten fick i gåva av Gösta Ekman d.ä. med en hänvisning till H. C. Andersens saga om näktergalen som botar kejsaren med sin sång.

Libretto: Greta Sundberg.
I rollerna:
Unge Jussi - Tobias Westman
Vuxne Jussi - Göran Eliasson
Besökaren - Anna Larsson
Anna-Lisa - Elisabeth Meyer
David Björling - Stefan Dahlberg
John Forsell, operachef - Lars Arvidsson
Linnea - Annika Sandberg
Olle, Jussi och Gösta Björling som barn - Ivar Burstedt, August Eliasson, Viktor Karjalainen
I övriga roller (ensemble) - Lisa Gustavsson, Carolina Bengtsdotter-Ljung, Ulrik Qvale, Nils Gustén
O/Modernt chamber orchestra. Dirigent: Fredrik Burstedt. Regi: Mårten Forslund. Föreställningar juli, Vattnäs konsertlada. 

Producent: Diyar Boskani 
Programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Tobias Westman (Ten), Göran Eliasson(ten), Pers Anna Larsson (Alt), Elisabeth Meyer (Sop), Stefan Dahlberg (Ten), Annika Sandberg (Sop), Lars Arvidsson (Bas), Lisa Gustavsson (Sop), Carolina Bengtsdot - Silverfågeln Akt1 Av 2
  Kompositör: Mats Larsson Gothe
 • 20.41
  Svenska Serenadensemblen - Konsert För Violin & Blåsarensemble
  Kompositör: Mats Larsson Gothe
 • 20.55
  Tobias Westman (Ten), Göran Eliasson(ten), Pers Anna Larsson (Alt), Elisabeth Meyer (Sop), Stefan Dahlberg (Ten), Annika Sandberg (Sop), Lars Arvidsson (Bas), Lisa Gustavsson (Sop), Carolina Bengtsdot - Silverfågeln Akt2 Av 2
  Kompositör: Mats Larsson Gothe
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2

Hör Nina Stemme i rollen som den olyckliga Katerina i Dmitrij Sjostakovitjs opera från en uppsättning med Wiens filharmoniker. Dirigent är Mariss Jansons.

Gillet på Solhaug av Wilhelm Stenhammar Lör 11 nov kl 19:00(180 min)

Hör Wilhelm Stenhammars opera Gillet på Solhaug i en inspelning från De Geerhallen i Norrköping med bland andra Per-Håkan Precht, Matilda Paulsson och Karolina Andersson.

I Firenze av Helena Munktell Lör 04 nov kl 19:00(75 min)

Den första operan av en svensk kvinnlig tonsättare som någonsin sattes upp i Sverige, år 1889, har väckts till liv igen! Här i ett konsertant framförande med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Dracula av Victoria Borisova-Ollas Lör 28 okt kl 18:55(155 min)

Lyssna på svenska tonsättaren Victoria Borisova-Ollas opera om den blodtörstiga greven från Transylvanien. Direkt från världspremiären på Kungliga Operan i Stockholm.

Faust av Charles Gounod Lör 21 okt kl 18:03(237 min)

En gammal mans hunger efter kärlek och ungdom för honom i armarna på djävulen själv. En ung kvinnas längtan efter kärlek slutar i katastrof. Existentiella frågor kläs i vacker musik i Gounods Faust.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".