Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Möt forskare i deras vardag. I miniporträtt får du höra vad de brinner för, vad som fick dem att börja...
Ett avsnitt från Forskarliv
Gunno Renman vet värdet av rent vatten
Mån 10 aug 2015 kl 05:35
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Han skulle gärna bli av med några flaskor sprit, som står i ett hörn av sitt arbetsrum. Vi är hos Gunno Renman, som är professor vid avdelningen för mark och vattenteknik på KTH i Stockholm och flaskorna... får han som gåvor under sitt miljöarbete i Östeuropa. Men vattenprovtagarna, som står bredvid flaskorna, är han rädd om.

Gunno Renmans miljöintresse vaknade när gruvbolaget i hans ungdom förorenade Vindelälven där han bodde. Redan då var hans tanke snarare att sådana problem måste lösas, än att kritisera miljöbovarna. Idag har han forskat fram ett filtermaterial som ska installeras i stor skala vid en beryktad kycklingfarm i Ryssland, för att förhindra att fosfor från kycklingarnas gödsel läcker ut i Östersjön och bidrar till övergödningen där.

Och nu ett antal decennier senare är Gunno Renman inte bara professor vid KTH i Stockholm, han är också professor vid Lantbruksuniversitetet i Warszawa och tillbringar mycket tid i Polen som fortsätter att vara viktigt för honom. Han trivs med att jobba där, men en brist som han ser där det är dålig kontakt mellan universitetsvärlden och det övriga samhället och näringslivet, något som vi är klart bättre på i Sverige säger han.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Forskarliv
Forskarliv
Fre 18 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 11 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 04 aug kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 28 jul kl 04:50(9:55 min)
Forskarliv
Fre 30 dec 2016 kl 04:50(9:27 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".