Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vilka är det nya utefolket och varför behöver de naturen? Det nya utefolket berättar friluftshistorierna...
Ett avsnitt från Det nya utefolket
Det alternativa livet
Mån 10 aug 2015 kl 14:30
Från naturnära kollektiv till adrenalinstinna subkulturer, skogen har alltid funnits som ett alternativ för de som inte vill anpassa sig.    

Sex, droger och klättring. På 70-talet fanns det i den amerikanska nationalparken Yosemite en mytomspunnen subkultur. Bland bergen gick det att leva ett liv centrerat kring klättring, men här skapade man också egna regler för sig själva och naturen. Allt var dessutom på liv och död eftersom man tänjde på gränserna för vad som var möjligt inom klättring. Enligt Lynn Hill som räknas som en av världens mest kända klättrare handlade livsvalet om att bryta normer och få bestämma själv hur man ville leva, men också om att hitta en plats där man passade in. 

-Jag identifierade mig mycket med dom frigörande rörelser som fanns då. För mig var klättring bara ytterligare ett sätt att uttrycka att alla människor är olika på.

Lynn Hill började åka till Yosemite redan som tonåring. Hon minns hur bergen kallade och hur på lektioner på högstadiet satt och skissade berg på lektionerna. Det Nya Utefolket har träffat Lynn Hill, en av de få överlevarna från 70-talsrörelsen i Yosemite. Många av hennes vänner dog på berget, tog livet av sig eller knarkade ihjäl sig, men hon gick vidare som professionell klättrare i Europa. I början av 90-talet återvände hon till Yosemite för att erövra den allra högsta toppen. En bedrift som det tog tjugo år för någon annan att upprepa. 

Det Nya Utefolket har även besökt Under Tallarna i Järna utanför Stockholm. Här har en grupp människor skapat en plats i naturen där de arbetar och lever. 

-Här är vi skyddade av skogen och korpen vakar över allt vi gör, säger Robin Tidblom.

Under Tallarna odlar sociala relationer parallellt med tomater och färska örter. Enligt gruppen finns det på den här platsen en alldeles speciell energi där de hämtar kraft. 

Vi har också träffat dokumentärfilmaren Pete Mortimer som har gjort dokumentärfilmen Valley Uprising som handlar om klättringskulturen i Yosemite på 70-talet. Hans drivkraft som filmskapare är att göra filmer om normbrytare så att människor ska se att det finns alternativa sätt att leva på.


Sportandet är 2010-talets viktigaste trend. Maratonhets, härskarcyklism och nya gymformer har blivit den här tidens populärkulturer. Nu är det dags att gå vidare. Aldrig förr har så många dragits till skogs. Friluftslivet lockar med ett enklare liv och dessutom är det i naturen man kan "stänga av". Det Nya Utefolket är en fortsättning på Upploppet i P1. Serien beskriver hipsterlufsare, ekolyxare och äventyrare light –  Det Nya Utefolket. 


Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Det nya utefolket
Det alternativa livet Mån 10 aug 2015 kl 14:30(24 min)

Från naturnära kollektiv till adrenalinstinna subkulturer, skogen har alltid funnits som ett alternativ för de som inte vill anpassa sig.    

Helad av naturen Mån 03 aug 2015 kl 14:30(25 min)

Det går att komma vidare i livet med hjälp av naturen. Det Nya Utefolket om att dra till skogs för att få frid i själen, men också om att använda naturen som ett verktyg i professionell terapi.

Äventyrarna Mån 27 jul 2015 kl 14:30(24 min)

På Manhattan finns en klubb för äventyrare. För att få bli medlem måste man upptäcka något nytt och bidra till en fördjupad kunskap om universum. Astronauten Neal Armstrong har varit medlem, men också...

Friluftshipstern Mån 20 jul 2015 kl 14:30(24 min)

Storstadsbor hänger numera yxor på väggen, bär vandringskängor under shoppingrundor och drömmer om glamorös camping. För samtidens friluftshipster är estetiken nästan lika viktig som upplevelsen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".