Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Främmande arter i Antarktisområdet
Tis 11 aug 2015 kl 12:10
Vetandets värld besöker ögruppen Sydgeorgien norr om Antarktis. Till den kom både råttor och renar med de sjöfarare som tidigare kom dit. De är nu borta, men nu finns oron över att multiresistenta bakterier... tagit sig dit med turister och forskare. (Repris från 21 maj)

Sedan 1700-talet, då Sydgeorgien upptäcktes, har människan fört nya växter, djur och mikroorganismer till Antarktis, jordens sydligaste vildmark. Lätta att ta dit, men svåra att få bort.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, undersöker om vi redan spritt salmonella och multiresistenta bakterier till antarktiska vatten. Sarah Lurcock berättar om det stora råttutrotningsprojektet på Sydgeorgien. Keiron Fraser, ansvarig för renutrotningsprojektet i Sydgeorgien, och den svenska renskötaren Annica Läntha berättar om hur 3000 renar nu har utrotats på samma ö.

När frilansreportern Thomas Öberg själv reste till Antarktis fick han dammsuga sina kläder från oönskade fröer inför landstigningarna under polarguiden Andreas Bergströms övervakning.

Per-Arne Åhlen, forskar på Svenska Jägarförbundet förklarar att införda, invasiva arter i dag ses som jordens största naturvårdsproblem. Och det forskas ivrigt på metoder att utrota det oönskade. Medverkar gör också Åsa Lindgren, forskningssamordnare vid Svenska Polarforskningssekretariatet.

Programmet sändes första gången den 21 maj 2015.

 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".