Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Det brinner, det brinner men hur ska vi släcka?
Tor 13 aug 2015 kl 12:10
Forskare och landets räddningstjänster samarbetar för att utveckla och förbättra metoder att bekämpa bränder. Det kan finnas uppåt tio olika metoder att släcka en eld och insatsledaren Fredrik Iwansson... visar några av dem. (Repris från 24 mars)

Många nya metoder för att släcka har utvecklats av brandmän ute på räddningstjänsterna berättar Krister Palmkvist utvecklingsledare på Södra Älvsborgs räddningsförbund. Ibland i samarbete med brandforskare som kan förklara och utveckla de nya metoderna.

På SP Sveriges tekniska forskningsinstitut finns ett flertal brandforskare. Haukur Ingason berättar om hur forskningen hjälpt till att utveckla metoder där fläktar får stor betydelse i brandbekämpning och Henry Persson berättar bland annat om tester av droppstorlek.

Men det räcker inte med bara teknisk forskning för att göra räddningstjänsten bättre menar Stefan Svensson docent i brandteknik vid Lunds universitet. Man måste titta på helheten kring en insats.

Och Johans Lindström, brandforskare på SP, kan berätta om forskningsprojekt som inriktar sig på att göra ledningen av insatserna bättre.

I programmet medverkar Fredrik Iwansson, insatsledare vid Räddningstjänsten i Borås, Krister Palmkvist, utvecklingsledare på Södra Älvsborgs räddningsförbund, Haukur Ingason, brandforskare på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Henry Persson, brandforskare på SP, Johan Lindström, brandforskare på SP och Stefan Svensson, docent i brandteknik Lunds universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".