Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Drömmen om 100-mannaorkestern - Radiosymfonikernas historia del 1
Sön 16 aug 2015 kl 14:00
Sveriges Radios dröm om en 100-mannaorkester började 1936 med Radiotjänsts underhållningsorkester, 14 musiker som bjöd lyssnarna på rapsodier, operetter och schlager under Sune Waldimirs ledning.

Idag har Sveriges Radios Symfoniorkester internationellt renommé och lockar utan problem till sig vår tids stora dirigenter och solister till sitt alldeles egna konserthus, Berwaldhallen.
Sveriges Radio firar 90-årsjubileum och P2 Dokumentär berättar om avgörande musikaliska ögonblick i radioorkesterns historia.

Sven-Åke Landström
har arbetat på Sveriges Radio sedan 1960-talet. Det blev många år med det internationella samarbetet i EBU, den europeiska radiounionen, men han har också ett förflutet som hornist i Sveriges Radios Symfoniorkester. I den boken ”Drömmen om 100-mannaorkestern” som bygger på omfattande forskning i olika arkiv, får vi följa de musikaliska, politiska, fackliga, och kulturella skeendena genom orkesterns historia.

Med utgångspunkt i boken berättar Sven-Åke Landström om de viktiga händelserna för Boel Adler och vi får höra musik och röster ur radioarkivet.

I det första programmet av tre följer vi orkestern mellan studion på Kungsgatan 8, Musikaliska Akademins stora sal och Konserthuset och hör allt från Sune Waldimirs välbekanta signatur och Sten Frykbergs uppskattade presentationer till Glenn Goulds glänsande gästspel i slutet av 50-talet.

En P2 Dokumentärserie av Boel Adler (omgjord repris från 2011)

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Eva Dahlgren, Anders Hillborg, Kungl Filharmoniska Orkestern (Stockholm), Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm), Stockholms Kammarbrass, Stockholms Nya Kammarorkester, André Ferrari, Margareta F - Stenmannen
  Album: Jag Vill Se Min Älskade Komma Från Det Vilda
  Kompositör: Eva Dahlgren, Anders Hillborg
  Bolag: RECORD STATION
 • 14.21
  Sveriges Radios Symfoniorkester/Harding, Daniel - Excelsior (Op 13)
  Album: P2 Live Klassiskt
  Kompositör: Stenhammar, Wilhelm
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär
Karin Rehnqvists mäktiga rop Igår kl 14:00(57 min)

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Käbi, Ingmar och jag Lör 09 dec kl 12:03(57 min)

Den estländske tonsättaren Jüri Reinvere berättar om sina mentorer Käbi Laretei och Ingmar Bergman och hur Sofi Oksanen skrev sin bok "Utrensning" i hans kök, den som Reinvere senare gjorde opera av.

Finsk musik i 60-talets fred Sön 03 dec kl 14:00(57 min)

Den finska progressiva Sångrörelsen var agendasättande inom finsk kultur under slutet av 1960-talet och början av 1970- talet, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Finsk musik i 40-talets krig Lör 02 dec kl 12:03(57 min)

Finland utkämpade sina tre krig under andra världskriget också med sång och nationaldansen tango, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Don Juan på musikhögskolan Sön 26 nov kl 14:00(57 min)

"När han tog på sitt kön när jag stod på alla fyra framför honom och gjorde någon märklig övning han ville att jag skulle göra, skulle han ju kunna säga 'jag visade sångteknik'."

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".