Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Programmering på skolschemat
Mån 17 aug 2015 kl 12:10
Intresset för lära ut programmering i grundskolan ökar. I höst startar ett pilotprojekt med programmering på schemat i flera grundskolor i Stockholm, och i andra länder har man gått ännu längre.

Programmeringen är en central del i samhället. Både i näringslivet, i offentlig sektor och i många av våra fritidsprojekt.

Det är viktigt att alla har en bild av vad det innebär att maskiner programmeras till att i viss utsträckning styra våra liv – något som redan håller på att hända, menar Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola.

– Vi har ju tänkt ut vad i svenska, samhällskunskap, matematik och fysik som är de grundläggande kunskaperna för att man ska förstå samhället. Och där hävdar jag bestämt att programmering borde ingå, säger han.

– Då behöver man kunna koda. Inte för att man ska bli professionell programmerare utan för att man ska kunna styra vad datorn gör, fortsätter Björn Regnell.

I Finland ska skolorna börja undervisa i programmering från 2016 då den nya läroplanen införs.

– Vi får nya läroplaner i Finland ungefär var tionde år och många hävdade att om vi hade väntat tio till år hade vi varit väldigt sent ute. Och det förangicks av vad som händer ibland annat USA där trenden är att alla bör lära sig grunderna i programmering, säger Linda Manilla, som deltagit i en av expertgrupperna som arbetat med den nya läroplanen.

Det finns också förhoppningar om att med programmering på schemat ska det startas nya små företag i Finland.

–  Med IT-kunskapen och programmeringskunnandet kommer möjligheten att driva sitt eget lilla företag. Man behöver ju egentligen inget mer än en dator för att kunna starta sitt eget företag. Det har också varit ett viktigt argument.

Många som förespråkar programmering i skolan är oroliga för att Sverige ska halka efter i den internationella utvecklingen.

–  Det händer väldigt lite på den här fronten i skolan. På nationell nivå sker väldigt och det är ett problem om vi jämför med andra länder där det finns starka uttalanden att det här är framtidskunskaper, säger Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.

I programmet medverkar Karin Nygårds, lärare på Sjöstadsskolan i Stockholm, Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola, Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet samt Linda Manilla, forskare i datavetenskapens didaktik vid Åbo Akademi.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".