Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Antika lantbruksläror får nytt liv
Ons 19 aug 2015 kl 12:10
Nyligen har två gamla lantbruksläror från det antika Rom getts ut på svenska. Här får vi känna både författarna, samtiden och antikt lantbruk. Mycket av kunskaperna lever kvar än idag.

Man kan imponeras över de gamla romarnas stora kunskap om odling och lantbruk, men också skratta åt en del av råden och rent av förfäras över vissa av dem.

De båda framstående romarna, politikern Marcus Porcius Cato och Marcus Terentius Varro, som ansågs vara en av Roms mest mångkunniga, skrev var sin lantbrukslära. Tillsammans med uppföljaren Columellas Tolv böcker om lantbruk, har böckerna spelat stor roll för lantbruket genom tiderna.

De ger också en bild av det samhälle böckerna skrevs i för drygt 2000 år sedan, berättar Sten Hedberg, docent i latin och som översatt böckerna till svenska.

Karin Martinsson, filosofie doktor och 1:e intendent vid Bergianska trädgården i Stockholm har sammanställt listorna på de växter som tas upp av Cato och Varro, och berättar mer om några av dem.

I programmet medverkar också Tore Jansson, professor emeritus i latin vid Göteborgs universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".